Fredrik Berselius: Ποιος είναι ο παγκοσμίου φήμης σεφ που είδαμε στον τελικό του MasterChef

Fredrik Berselius: Ποιος είναι ο παγκοσμίου φήμης σεφ που είδαμε στον τελικό του MasterChef
Ο σεφ Fredrik Berselius Star Tv

Ο διάσημος Σουηδός σεφ Fredrik Berselius βρέθηκε καλεσμένος στον τελικό του MasterChef 5. Η ιστορία του στη γαστρονομία, η φιλοσοφία του εστιατορίου Aska στη Νέα Υόρκη και πόσα αστέρια Michelin έχει.

Έναν από τους διασημότερους σεφ διεθνώς είδαμε στην τρίτη δοκιμασία του τελικού του MasterChef 5 το βράδυ της Δευτέρας (07/06), ο οποίος υπήρξε επίτιμος καλεσμένος των Σωτήρη Κοντιζά, Πάνου Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλου. Οι δύο φιναλίστ Μαργαρίτα Νικολαΐδη και Διονύσης Σαρακίνης κλήθηκαν να αντιγράψουν τα απαιτητικά και ευφάνταστα πιάτα του, ενώ ο ίδιος τους βαθμολόγησε και έτσι επηρεάσει το αποτέλεσμα του τελικού.

Ο λόγος για τον Σουηδό σεφ Fredrik Berselius, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου διατηρεί το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο Aska. Ο ίδιος έχει διακριθεί και βραβευτεί ήδη από τα πρώτα του μαγειρικά βήματα, ενώ μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει δύο αστέρια Michelin. Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας και θεωρείται ένας από τους καλύτερους σεφ της νέας γενιάς.

Ποιος είναι ο Fredrik Berselius

Ο Fredrik Berselius είναι 37 ετών, κατάγεται από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας και ζει στη Νέα Υόρκη, όπου έφερε την αγάπη του για τη φύση στο αστικό περιβάλλον μέσω του φαγητού. Είναι παντρεμένος με την Katrina Berselius και στις 22 Μαρτίου έγινε πατέρας μιας κορούλας της Alida, ενώ την άνοιξη του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Aska”, ομώνυμο του εστιατορίου του.

Σε συνέντευξή του στο Foodion.net, ο διάσημος σεφ είχε μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, τις αναμνήσεις που έχει από γεύσεις και μυρωδιές, αλλά και για την απόφασή του να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γαστρονομία. Όπως είχε πει:

Ήμουν ένα δραστήριο παιδί και μου άρεσε να περνάω χρόνο στη φύση, βιώνοντας τις μεταβαλλόμενες εποχές, η καθεμία έφερε κάτι διαφορετικό μαζί της. Τον χειμώνα μου άρεσε να κάνω σνόουμπορντ και θυμάμαι να είμαι ευτυχισμένος όταν βρισκόμουν έξω, σε μια χιονισμένη πλαγιά με τους φίλους μου. Τους θερμότερους μήνες περνούσα πολύ χρόνο στο καλοκαιρινό σπίτι του παππού μου, όπου μου μάθαινε διάφορα για τα φυτά και τα άγρια βότανα στα δάση. Φυσικά, θυμάμαι επίσης το μαγείρεμα στο σπίτι της μητέρας μου. Έκανε τα πάντα, από μαρμελάδες δαμάσκηνου και μούρων ή τουρσί, μέχρι παραδοσιακό στιφάδο με κρέας και πατάτες ή νόστιμα σουηδικά ψωμιά, που γέμιζαν το σπίτι με μυρωδιές.

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα κάποια μέρα να γίνω σεφ, αν και μου άρεσε το φαγητό. Ως έφηβος ήθελα να γίνω επαγγελματίας snowboarder. Σπούδασα επίσης οικονομικά, γραφιστική και αρχιτεκτονική, αλλά δεν είχα έντονη αίσθηση του τι θα έκανα στο μέλλον. Η μεγαλύτερη αδερφή μου, η Michaela, έζησε στο Λονδίνο και την επισκεπτόμουν συχνά. Εργαζόταν σε ξενοδοχείο και είχε πολλούς φίλους σεφ. Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν, άκουγα τόσες πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον κόσμο της γαστρονομίας και πάντα τις έβρισκα συναρπαστικές. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, μου ζητήθηκε να βοηθήσω έναν από τους σεφ στην κουζίνα του για μερικές εβδομάδες. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε μια επαγγελματική κουζίνα και σε αυτόν τον κόσμο. Με ενέπνευσε να ασχοληθώ επαγγελματικά ως σεφ”.

Το εστιατόριο Aska

Το εστιατόριο Aska, που σημαίνει “στάχτες” στα σουηδικά, άνοιξε για πρώτη φορά το 2012 στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης και κέρδισε αμέσως την αναγνώριση του κοινού και των κριτικών. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο Berselius κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin για το Aska, το οποίο κατατάχθηκε στη λίστα του Bon Appétit με τα δέκα καλύτερα νέα εστιατόρια στην Αμερική.

Έπειτα, το εστιατόριο έκλεισε μέχρι να βρεθεί ένας νέος και μεγαλύτερος χώρος για να το στεγάσει. Το Aska άνοιξε ξανά το καλοκαίρι του 2016, σε έναν νέο, διώροφο χώρο με τραπεζαρία, κήπο, κελάρι και μπαρ, που βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο παλιάς αποθήκης της δεκαετίας του 1860 κοντά στην άκρη της γέφυρας Williamsburg.

Μέσα σε λίγους μήνες, ο Berselius κέρδισε το δεύτερο αστέρι του Michelin για το Aska, που αποτελεί ένα από τα δέκα εστιατόρια της πόλης που κατέχουν την συγκεκριμένα διάκριση. Λίγο μετά, το εστιατόριο έλαβε κριτική τριών αστέρων από τον Pete Wells και τους New York Times.

Η φιλοσοφία του Aska βασίζεται στις σκανδιναβικές ρίζες του Berselius. Με έμφαση στα συστατικά από τη γύρω περιοχή της βορειοανατολικής Η.Π.Α. και επηρεασμένο από την σουηδική ιστορία, το Aska προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία φαγητού με πιάτα που προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου, ενώ σερβίρονται στους επισκέπτες μόνο δέκα τραπεζιών κάθε βράδυ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα