Κίνα: Το μυστήριο της διαγραφής της σταρ Zhao Wei από το διαδίκτυο

Κίνα: Το μυστήριο της διαγραφής της σταρ Zhao Wei από το διαδίκτυο
Η ηθοποιός Zhao Wei shutterstock

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας συνεχίζει το μποϊκοτάζ σε διάσημους της χώρας, σβήνοντας κάθε αναφορά σε αυτούς στο διαδίκτυο.

Η ηθοποιός Zhao Wei είναι μια ακόμη από τη λίστα των “απαγορευμένων” προσωπικοτήτων που διαγράφηκαν από το διαδίκτυο της Κίνας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εξαφανίσει από το διαδίκτυο πολλές διάσημες προσωπικότητες στα πλαίσια της προσπάθειάς του να σταματήσει την άνοδο της “ανθυγιεινής κουλτούρας των διασημοτήτων”.

Η μεγάλη σταρ είχε αποκτήσει τεράστια απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φθάνοντας τους 86 εκατομμύρια θαυμαστές στην κινέζικη πλατφόρμα ‘Weibo’ και τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.

Η ίδια έχει υπάρξει επίσης, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών και έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους ως ποπ τραγουδίστρια.

Μεταξύ άλλων, η ηθοποιός επεκτάθηκε και στον κόσμο των επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας επενδύσεις στον χώρο του κινηματογράφου και της τεχνολογίας, από κοινού με τον προγραμματιστή σύζυγό της, Huang Youlong. Οι δραστηριότητες αυτές της έφεραν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.
 

ap/Kin Cheung


Ωστόσο, έγινε στόχος της λογοκρισίας που εφάρμοσε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Πιο συγκεκριμένα, η Zhao Wei εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο στις 26 Αυγούστου του 2021. Έκτοτε, κάθε αναζήτηση που φέρει το όνομά της είναι κενή. Τα έργα της, συμπεριλαμβανομένων της εξαιρετικά δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς ‘My Fair Princess’ έχουν αφαιρεθεί.

Ακόμα και στην αντίστοιχη με την Βικιπαίδεια, κινέζικη ιστοσελίδα, το πεδίο της σκηνοθεσίας της ταινίας ‘So young’ είναι πλέον κενό.

Η δημοφιλής πλατφόρμα ‘Weibo’ διέγραψε ακόμα και τη σελίδα με το όνομά της, που είχαν δημιουργήσει οι θαυμαστές της. Το κοινό που την ακολουθούσε, αντέδρασε έντονα στην εξαφάνισή της, δημοσιεύοντας στα προσωπικά τους μικρο μπλογκ, υποστηρικτικά μηνύματα, ενώ δεν δίστασαν να προτρέψουν και την οικογένεια της στοχοποιημένης σταρ, να προχωρήσει σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

“Το κράτος γνωρίζει την πολιτική της στάση καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον χρήστη”, έγραψε ένας θαυμαστής της, με όνομα χρήστη “Tough Pea Sprout”, ο οποίος παρουσίασε μια λίστα με σημαντικές κυβερνητικές εκδηλώσεις στις οποίες είχε προσκληθεί η Zhao.

Από την πλευρά της η Κυβερνητική Διοίκηση της Κίνας, ο “ρυθμιστής του διαδικτύου” της χώρας, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τον λόγο που η σταρ μποϊκοτάρεται από τη χώρα της.

Μετά την εξαφάνισή της στο διαδίκτυο, αρκετά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσίευσαν ένα κείμενο που έγραψε πρώην συντάκτης εφημερίδας, ενισχύοντας την ιδέα ότι οι τρέχουσες κινήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος εναντίον διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Zhao, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του, να διευθετήσει τους “λογαριασμούς της” με διάφορους ισχυρούς της χώρας

Το εν λόγω κείμενο άφηνε να εννοηθεί πως η Zhao συνδέονταν με τον ιδρυτή, Jack Ma του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba Group Holding Ltd. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, μεγάλο μέρος του πλούτου της Zhao προήλθε από επενδύσεις και μερίδιο που αγόρασε από το Alibaba Pictures Group.

Το 2017 είχε προηγηθεί η απαγόρευση της ίδιας και του συζύγου της να εμπορεύονται μετοχές στη χώρα για πέντε ολόκληρα χρόνια. Η απαγόρευση είχε τεθεί γιατί κατηγορήθηκαν πως απέκτησαν πλούτο με παράνομα ή ανήθικα μέσα και θεωρήθηκαν “παραπλανητικοί επενδυτές”.

Η Zhao δεν έχει αντιδράσει δημόσια για τη διαδικτυακή της διαγραφή. Στις 29 Αυγούστου, μετά τη φήμη που κυκλοφόρησε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ότι έφυγε στη Γαλλία με ιδιωτικό τζετ, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Instagram, λέγοντας ότι βρίσκεται στο Πεκίνο με τους γονείς της. Το μήνυμα ωστόσο, διαγράφηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Η ομοιότητα με την ιστορία της Fan Bingbing

Πολλοί θαυμαστές της Zhao, θυμήθηκαν την εξαφάνιση της συναδέλφου της, Fan Bingbing, το 2018. Η ηθοποιός που είχε συμμετάσχει στο ‘X-men: Days of Future Past” το 2014,  “χάθηκε” για τρεις μήνες μέχρι να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει πρόστιμο ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και άλλες διασημότητες έχουν επίσης καταπολεμηθεί, όπως η Zheng Shuang, ηθοποιός που έχει εξαφανιστεί με την κατηγορία φοροδιαφυγής και ο Zhang Zhehan, νεαρός ηθοποιός αφού διαπιστώθηκε ότι είχε επισκέφτηκε ένα αμφιλεγόμενο ναό στην Ιαπωνία που σχετίζεται με τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς παρευρέθηκε στο γάμο ενός φίλου του.

Η πρωτοφανής εκστρατεία που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα το Κομμουνιστικό Κόμμα, απαγορεύει την εμφάνιση διασημοτήτων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και υποχρεώνει τους παραδοσιακούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τις πλατφόρμες ροής να “εξαφανίσουν” καλλιτέχνες που δεν πληρούν πολιτικά ή ηθικά πρότυπα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα