Μπίλι Πόρτερ: Ο σταρ του “Pose” αποκαλύπτει πως ζει με τον HIV εδώ και 14 χρόνια

Μπίλι Πόρτερ: Ο σταρ του “Pose” αποκαλύπτει πως ζει με τον HIV εδώ και 14 χρόνια
Ο Μπίλι Πόρτερ Mark Von Holden/Invision/AP

Σε συνέντευξή του ο Μπίλι Πόρτερ αποκάλυψε ότι πριν από 14 χρόνια, σε μια δύσκολη φάση της ζωής του, ανακάλυψε ότι είχε ιό HIV. "Ήρθε η ώρα να πούμε μια διαφορετική ιστορία", σημείωσε.

Ο Μπίλι Πόρτερ ζει με τον HIV εδώ και 14 χρόνια. Για πρώτη φορά μετά τη διάγνωσή του το 2007, ο πρωταγωνιστής της σειράς «Pose» μίλησε δημόσια για την εμπειρία του με την ασθένεια και τι σημαίνει για αυτόν να υποδύεται έναν θετικό σε HIV χαρακτήρα στην τηλεοπτική οθόνη.

Σε συνέντευξή του στο The Hollywood Reporter ο ηθοποιός και τραγουδιστής είπε: «Λοιπόν, ζω για να μπορώ να πω την ιστορία».

Όταν ο Μπίλι Πόρτερ, 51 ετών, ανακάλυψε ότι είχε ιό HIV, ήταν πολύ πριν από το βραβείο Tony που κέρδισε για τον ρόλο του στο Kinky Boots στο Μπρόντγουεϊ. Στην πραγματικότητα, ήταν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή στη ζωή του, λίγο μετά την ανακάλυψη ότι είχε διαβήτη τύπου 2 και υπέγραψε έγγραφα πτώχευσης. «Η ντροπή εκείνης της εποχής συνδυάστηκε με την ντροπή που είχε ήδη [συσσωρευτεί] στη ζωή μου και με σίγησε και έχω ζήσει με αυτήν την ντροπή σιωπηλά για 14 χρόνια» είπε. «Το να είσαι θετικός στον HIV, εκεί απ’ όπου προέρχομαι, μεγαλώνοντας στην Εκκλησία της Πεντηκοστής, σε μια πολύ θρησκευόμενη οικογένεια, είναι η τιμωρία του Θεού» εξήγησε.

Για πολύ καιρό ο Πόρτερ κράτησε τη διάγνωση κρυφή σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του.

«Προσπαθούσα να έχω μια ζωή και μια καριέρα, και δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να τις έχω αν οι λάθος άνθρωποι το γνώριζαν» τόνισε. «Θα ήταν απλώς ένας άλλος τρόπος για τους ανθρώπους να κάνουν διακρίσεις εναντίον μου σε ένα επάγγελμα, στο οποίο υπάρχει ήδη προκατάληψη» συμπλήρωσε

Με τη σειρά «Pose», ο ηθοποιός βρήκε μοναδική ευκαιρία να απεικονίσει το Pray Tell, έναν χαρακτήρα που δίνει τον δικό του αγώνα με τη θετική διάγνωση στον HIV.

«Το Pose μου έδωσε την ευκαιρία να επεξεργαστώ το αίσθημα ντροπής που ένιωθα εξαιτίας του HIV και να φτάσω εδώ που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Μέσω του εξαιρετικού χαρακτήρα του Pray Tell, μέσω εκπροσώπου, είχα την ευκαιρία να πω όσα ήθελα να πω» σημείωσε ο ηθοποιός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά από αυτοανάλυση την περίοδο της καραντίνας, αποφάσισε ότι ήρθε τελικά η ώρα να το πει στη μητέρα του. Μαζί με την αδερφή του είχαν προγραμματίσει να εμβολιαστούν, να την επισκεφθούν και να της το πουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αντίθετα, την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων του «Pose», ο Πόρτερ επέλεξε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του και να της το πει μέσω τηλεφώνου. Την θυμάται να του λέει: «Το κουβαλάς εδώ και 14 χρόνια; Μην το ξανακάνεις ποτέ. Είμαι η μητέρα σου, σε αγαπώ, ό,τι και να γίνει» .

Ο ηθοποιός συνειδητοποίησε ότι κράτησε τη διάγνωσή του για τον εαυτό του λόγω της ντροπής. «Δεν ήταν φόβος ότι [η κατάστασή μου] θα έβγαινε προς τα έξω ή ότι κάποιος θα με εκθέσει, ήταν ακριβώς η ντροπή που υπήρχε αρχικά. Και ως μαύρος, ειδικά μαύρος σε αυτόν τον πλανήτη, πρέπει να είσαι τέλειος, αλλιώς θα σκοτωθείς. Αλλά κοίτα με. Ναι, είμαι στατιστικό στοιχείο, αλλά έκανα την υπέρβαση. Έτσι είναι τώρα το να είναι κάποιος θετικός στον HIV» ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο της ζωής του, στο ταξίδι της θεραπείας, ένιωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να μοιραστεί την ιστορία του με τον κόσμο, με τους δικούς του όρους.

«Είμαι ο πιο υγιής απ’ ό,τι σε όλη μου τη ζωή» είπε. «Επομένως, ήρθε η ώρα να αφήσουμε όλα αυτά να φύγουν και να πούμε μια διαφορετική ιστορία. Δεν υπάρχει πλέον στίγμα – ας τελειώνουμε με αυτό» ανέφερε.

«Η αλήθεια είναι θεραπευτική. Και ελπίζω αυτό να με απελευθερώσει. Επέζησα ώστε να μπορώ να πω την ιστορία. Γι’αυτό είμαι εδώ» υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα