Συγκλονίζει η Kate Beckinsale: Ο Γουάινσταϊν μου επιτέθηκε στα 17. Την επομένη είχα σχολείο

Συγκλονίζει η Kate Beckinsale: Ο Γουάινσταϊν μου επιτέθηκε στα 17. Την επομένη είχα σχολείο
Kate Beckinsale arrives at the HFPA and InStyle celebration for the 2017 Golden Globe awards season at Catch LA on Thursday, Nov. 10, 2016, in West Hollywood, Calif. (Photo by John Salangsang/Invision/AP) AP

Στη μεγάλη λίστα των ηθοποιών του Χόλιγουντ που δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση από τον κινηματογραφικό παραγωγό προστίθεται η Βρετανίδα ηθοποιός. Σε μήνυμά της στο Instagram περιγράφει τη φρικτή εμπειρία που είχε μαζί του, όταν ήταν ακόμα ανήλικη, καθώς και την επιμονή του τα χρόνια που ακολούθησαν

Τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασε σε συνάντηση που είχε στα 17 της με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο άνδρα του Χόλιγουντ που κατηγορείται από αρκέτες σταρ για σεξουαλική παρενόχληση, αποκάλυψε την Πέμπτη η Βρετανίδα ηθοποιός Kate Beckinsale.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η 44χρονη ηθοποιός περιγράφει την επιμονή του κινηματογραφικού παραγωγού να τη ρίξει στο κρεβάτι του ενώ ήταν ακόμα ανήλικη, καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλε στους εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος, τερματίζοντας καριέρες ηθοποιών που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν γυναίκες συναδέλφους για τις σεξουαλικές επιθέσεις του.

Ακολουθεί η ανάρτηση της Beckinsale:

«Με κάλεσαν να συναντήσω τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στο ξενοδοχείο Savoy όταν ήμουν 17 ετών. Υπέθεσα ότι η συνάντηση θα γινόταν σε κάποια αίθουσα συνεδριάσεων, κάτι που ήταν σύνηθες. Όταν έφτασα, ο υπάλληλος στη reception μού είπε να πάω στο δωμάτιό του. Άνοιξε την πόρτα κια φορούσε το μπουρνούζι του. Ήμουν νέα και απίστευτα αφελής και δεν σκέφτηκα καν ότι αυτός ο μεγαλύτερος, μη ελκυστικός άνθρωπος θα περίμενε να τρέφω ερωτικό ενδιαφέρον για εκείνον. Αρνήθηκα να πιω αλκοόλ (που μου πρόσφερα), του ξεκαθάρισα ότι έχω σχολείο το πρωί και έφυγα. Αισθανόμουν άβολα αλλά ότ βγήκα αλώβητη από αυτό.

Λίγα χρόνια αργότερα (όταν συναντηθήκαμε ξανά) με ρώτησε αν είχε δοκιμάσει να κάνει κάτι μαζί μου σε εκείνη την πρώτη συνάντηση. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν μου είχε επιτεθεί ή όχι. Είχα θέσει όπως πίστευα τα όριά μου μαζί του. Του είχα πει “όχι” αρκετές φορές σε επαγγελματικές προτάσεις που μου έκανε, και κάποιες φορές μου ούρλιαζε, με έβρισε χυδαία και εξαπέλυε απειλές εναντίον μου.

Άλλες φορές γελούσε και έλεγε σε κόσμο ότι  “η Kate έχει γεννηθεί για να με αρνείται”. Η στάση το αυτή είναι ένα παράδειγμα για το status quo που επικρατεί στη δουλειά μας. Το γεγονός ότι ήξερα πώς να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, να λέω “όχι” σε προτάσεις και να μη συμβιβάζομαι, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην καριέρα μου. Ποτέ δεν αισθάνθηκα την υποστήριξη συναδέλφων μου για τη στάση μου αυτή, παρα μόνο της οικογένειάς μου. Θέλω να χαιρετήσω την πρωτοβουλία όσων γυναικών βγήκαν και μίλησαν και να δεσμευτώ ότι μέσα από αυτό μπορούμε από αυτό να δημιουργήσουμε ένα νέο παράδειγμα, όπου οι παραγωγοί, οι διευθυντές, τα στελέχη οι βοηθοί και όλοι όσοι στο παρελθόν συσπερώθηκαν και είπαν “τι να κάνουμε; Έτσι λειτουργεί ο κ. Χάρβεϊ ή ο όποιος κ. Χάρβεϊ” θα συνειδητοποιήσουν ότι εμείς, αν ενωθούμε, μπορούμε να επιφέρουμε πραγμαιτκή αλλαγή.

Έχουν υπάρξει χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, και όταν ένα ευάλωτο άτομο αποκάλυπτε κάποια εξωφρενική αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, διαπίστωνε ότι δεν έχουν υπάρξει προσφυγές, λόγω του κλίματος φόβου που επικρατεί και όπως φαίνεται επηρεάζει όλες τις εργαζόμενες στον χώρο. Είχα έναν φίλο που, γνωρίζοντας την εμπειρία μου, προειδοποίησε μια νεαρή ηθοποιό, η οποία θα πήγαινε σε δείπνο με τον Χάρβεϊ, να είναι προσεκτική. Την επόμενη μέρα ο φίλος μου είχε μια κλήση κατά την οποία του ανακοινώθηκε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ξανά σε ταινία της Miramax.Η κοπέλα σύναψ ερωτικές σχέσεις με τον Χάρβεϊ και τού είπε ότι ο φίλος μου την είχε προειδοποιήσει. Ας μην επιτρέπουμε στο εξής οι νεαρές γυναίκες να γίνονται σεξουαλικά ‘γεύματα’ και ας θυμώμαστε ότι ο Χαρβεϊ είναι σύμβολο ενός συστήματος που είναι άρρωστο. Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά.»

Η καταγγελία της Beckinsale έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ για την έναρξη έρευνας σε βάρος του κινηματογραφικού παραγωγού.

(Φωτογραφία: John Salangsang/Invision/AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα