Έξι στο εδώλιο για την Ηλεία

Έξι στο εδώλιο για την Ηλεία
28082007-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ / ΑΡΤΕΜΙΔΑ .(EUROKINISSI- ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Πέντε πολιτειακοί παράγοντες - ανάμεσά τους και ο υπόδικος δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος - θα καθίσουν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για αμέλεια, παραλείψεις και αδράνεια που στοίχισαν ζωές στη μεγάλη φωτιά της Ηλείας. Οριστικό τέλος στα σενάρια του "στρατηγού ανέμου" και της "ασύμμετρης απειλής" καθώς για όλα ευθυνόταν η κακοδαιμονία και η προχειρότητα. Μαζί τους και η ηλικιωμένη που προκάλεσε την πυρκαγιά

Για άλλη μια φορά η αδράνεια, η ανοργανωσιά, η επιπολαιότητα και η πλήρης έλλειψη σχεδιασμού συνέτειναν στη τραγωδία της Ηλείας όπου δεκάδες άνθρωποι παραδόθηκαν στη λαίλαπα της πυρκαγιάς ενώ έγιναν στάχτη εκατοντάδες στρέμματα. Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους,  δηλώνουν πως δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.

Τρία χρόνια ερευνών χρειάστηκαν για να καταλήξει η δικαιοσύνη σε αυτό το συμπέρασμα αφήνοντας πίσω τα σενάρια φαντασίας περί τρομοκρατικών απειλών και δάκτυλο ξένων πρακτόρων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι παραλείψεις και οι ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων προκάλεσαν μια τραγωδία που άφησε άφωνη όλη τη χώρα. Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν πέντε άτομα που παρά την εξουσία που κατείχαν δεν ενήργησαν όπως έπρεπε και μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ξέχασε τη κατσαρόλα στην αναμμένη κουζίνα με αποτέλεσμα τη πυρκαγιά.

Πρόκειται για τον πρώην νομάρχη και νυν περιφερειάρχη της Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο που εκείνη τη μέρα βρισκόταν σε αργία, τον εποχικό πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα, τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο προιστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων, τον Φώτιο Παππά πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος και την συνταξιούχο  Σοφία Νικολοπούλου, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για τη καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτοι -Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος- μαζί με τη Νικολοπούλου και τον Παναγιώτη Τσούρα κατηγορούνται για τον εμπρησμό από αμέλεια δασικών εκτάσεων στη περιοχή και για τις ζημιές που υπέστησαν από τις φωτιές κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις κτλ καθώς επίσης και για το γεγονός ότι 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Νικόλαος Μαυρόπουλος φέρει ευθύνες για τον φρικτό θάνατο των τριών δασοπυροσβεστών στις παρυφές της Αρτέμιδας ενώ ο Φώτιος Παππάς παραπέμπεται να δικαστεί ως υπαίτιος γιατί δεν ενήργησε γρήγορα προτού επεκταθεί η φωτιά ούτε οργάνωσε καλά τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιπλέον, δεν μερίμνησε για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ κατηγορείται και για τον θάνατο από αμέλεια δύο ατόμων καθώς επίσης και για την ολοσχερή καταστροφή του Κρόνιου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία.

Αγνόησαν κατεπείγον έγγραφο

Όπως μαρτυρά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, ο νομάρχης και ο δήμαρχος της Ηλείας και τα όργανα της Πυροσβεστικής αγνόησαν κατεπείγον έγγραφο τη παραμονή της πυρκαγιάς που εστάλη από τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και το οποίο εφιστούσε τη προσοχή για εκδήλωση πυρκαγιών στη περιοχή και να λάβουν προληπτικά μέτρα, κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν.

Παράλληλα δεν συγκάλεσαν όπως έπρεπε Συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο όπως είχαν υποχρέωση από το σχέδιο Ξενοκράτης και σύμφωνα με τα έγγραφα χρησιμοποίησαν παράνομα τρεις εποχικούς πυροσβέστες ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης.

Για τους  Φώτιος Παππάς, Παναγιώτης Τσούρας, Νικόλαος Μιχαλόπουλος και Σοφία Νικολοπούλου αποφασίστηκε να διατηρηθεί η ισχύς των περιοριστικών όρων μέχρι την ημέρα της δίκης.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος είχε προκαλέσει την κοινή γνώμη, όταν αποτυπώθηκε σε βίντεο να πυροβολεί στον αέρα με πιστόλι, η άδεια κατοχής του οποίου δεν του αφαιρέθηκε ούτε όταν έγινε γνωστό το περιστατικό.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα