Χορός εκατομμυρίων στις ΜΚΟ: Ποιες και με ποια ποσά επιδοτήθηκαν

Χορός εκατομμυρίων στις ΜΚΟ: Ποιες και με ποια ποσά επιδοτήθηκαν
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Ποιες είναι οι κυριότερες ΜΚΟ που επιδοτήθηκαν για τα έτη 2010 - 2012. Για 600 ΜΚΟ που διερευνώνται έκανε λόγο ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης

Πλήθος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εμφανίζονται να έχουν λάβει πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για πολύ σημαντικά προγράμματα στο εξωτερικό αλλά σε άλλες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανή.

Πέρυσι την Άνοιξη αποφασίστηκε εκκαθάριση των προγραμμάτων, αλλά ύστερα από έλεγχο από ορκωτούς λογιστές.

Κατά τον έλεγχο σε 80 προγράμματα ΜΚΟ, οι οποίες διεκδικούσαν υπόλοιπα χρηματοδότησης 16 εκατομμυρίων ευρώ, όπως λέει στα Νέα ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, προέκυψε ότι σε ορισμένες έπρεπε να δοθεί συνολικό ποσό μόλις 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες έπρεπε να επιστρέψουν στο Δημόσιο 9,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση της ροής χρήματος προς ΜΚΟ έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο σειράς ερευνών στο υπουργείο Εξωτερικών.

Από έλεγχο εταιρείας ορκωτών λογιστών είχαν περάσει οι χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2000 – 2010 από την ΥΔΑΣ.

Η εντολή για τον έλεγχο είχε δοθεί από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2011.

Στο γενικό συμπέρασμα της έκθεσης της εταιρείας σημειώνεται ότι είχαν διασταυρωθεί στοιχεία και πλέον υπήρχε ασφαλέστερη εικόνα για τα ποσά που είχαν εκταμιευθεί υπέρ των ΜΚΟ μέσω της ΥΔΑΣ.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο δικό της πόρισμα διαπίστωνε: “Ενδεικτικό του ύψους των χρηματοδοτήσεων που έχουν κατά καιρούς διατεθεί, αποτελεί το γεγονός ότι με βάση τα καταγεγραμμένα και έως σήμερα απεσταλμένα στοιχεία των υπουργείων για τις επιχορηγούμενες ΜΚΟ, το ποσό που έχει διατεθεί ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το ποσό στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το υλικό που απεστάλη είναι εξαιρετικά ανομοιογενές.

 

Ρακιντζής: Διερευνώνται 600 ΜΚΟ

“Βρήκαν ευκαιρία επιτήδειοι και δημιούργησαν ΜΚΟ, όμως από το 2006 έχουμε αρχίσει να τις ψάχνουμε. Οι ΜΚΟ ενώ έπρεπε να αποδίδουν λογοδοσία τι έκαναν τα χρήματα, σχεδόν όλες, δεν έδωσαν παραστατικά, στο τι έκαναν τα λεφτά”, σχολίασε ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μιλώντας στον RealFm επεσήμανε ότι “στο υπουργείο εξωτερικών, υπάρχουν και μυστικά κονδύλια. Οι ΜΚΟ εμφάνιζαν ένα πρόγραμμα, κάποιος υπάλληλος τα ενέκρινε. Από το 2009 και μετά έχουν κοπεί σχεδόν τελείως οι ΜΚΟ”.

“Ψάχνω κάπου 600 ΜΚΟ. Τις στέλνω στις ΔΟΥ να τις διερευνήσουν. Οι περισσότεροι εξαφανίζονται. Όταν γίνουν δίκες μπορεί να υπάρξουν συμπεράσματα”.

Πηγή: Τα Νέα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα