Δεν ξεχνώ

Δεν ξεχνώ

Καταδικαστική για την Τουρκία ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού το 1996

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία, για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στην απόφασή του έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 αναφορικά με την παράλειψη διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.

Επιδίκασε ποσό 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού. Επιπλέον, η Τουρκία θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα. Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε το 1996 στη νεκρή ζώνη κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών. Ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό της σε φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής.

Με την απόφαση αυτή υπάρχει τουλάχιστον μια ελάχιστη απονομή δικαιοσύνης, στους δύο Κύπριους που χάθηκαν δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα