Σίγησε μία μεγάλη φωνή

Σίγησε μία μεγάλη φωνή

Απεβίωσε σήμερα ο γνωστός βαρύτονος Τζον Μοδινός. Υπήρξε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βρέμης ενώ για πολλά χρόνια δίδαξε στη Ζυρίχη.

Έσβησε σήμερα 0 Τζον Μοδινός, ο πολύ γνωστός βαρύτονος της όπερας.

Γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Aμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Mάστερς Μουσικής, Business Administration.

 Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Zυρίχη όπου εγκαταστάθηκε το 1963. Τ

Πρωτοτραγούδησε στην Eλλάδα στο Φεστιβάλ Aθηνών την Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας "Nαυσικά", όπου ήταν για τον ίδιο μία αξεπέραστη επιτυχία.

Aπό τότε βρέθηκε δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Nτομίνγκο, Mόνσερατ Kαμπαγιέ, Mπέβερλυ Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπη, Έλενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά και άλλους. Mε τον Παβαρόττι μάλιστα τραγούδησε πολλές φορές την Όπερα Pιγκολέττο, ένας ρόλος που δέθηκε άρρηκτα με τον Mοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο.

Yπήρξε επίσης ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο Πατριάρχης Aθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Mεγάλου Αρχοντος, Xοράρχη και Πρωτοψάλτη του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακόμα είχε τιμηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Στεφανόπουλο με το Mεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα.

Η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της, που επί χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το καλό του Ιδρύματος.

 

 

SHARE: