Μπλόκαραν στο Σύνταγμα τους οδηγούς ταξί

Μπλόκαραν στο Σύνταγμα τους οδηγούς ταξί
Στιγμιότυπο από τον αποκλεισμό των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ σρο λιμάνι του Πειραιά.Ο κλάδος των αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ πραγματοποιεί 48ωρη απεργία,διαμαρτυρόμενος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος,Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ομαλοποιείται η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας. Προειδοποιούν με νέα μπλόκα οι οδηγοί ταξί που από νωρίς το πρωί ακινητοποίησαν τα οχήματά τους στο λιμάνι του Πειραιά και την Αττική Οδό, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ενάντια στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους (Vids)

Εντολή να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών, έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου ενώ θα προχωρούν σε κατασχέσει οχημάτων ταξί.

Η παρέμβασή της ήρθε λόγω του κυκλοφοριακού χάους που έχει δημιουργηθεί γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, από την κινητοποίηση χιλιάδων ιδιοκτητών ταξί που έχουν παραταχθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος οδηγών ταξί, τα οχήματα των οποίων έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην Αθήνα.

Στα πλαίσια της 48ωρης κινητοποίησής τους, περίπου 2.000 ταξί πάρκαραν κατά μήκος της Αττικής οδού από το Κορωπί προς αεροδρόμιο, ενώ άλλα περίπου 500 ταξί πάρκαραν κατά μήκος της Ακτής Ποσειδώνος, κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού στο λιμάνι στο Πειραιά.

Οι δύο αυτές κινήσεις έχουν προκαλέσει τεράστιο χάος, με ταξιδιώτες που δεν καταφέρνουν να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο και διαμαρτύρονται ακόμα και ότι έχασαν την πτήση τους.

Τα πλοία, ωστόσο, αναχωρούν κανονικά από τον Πειραιά και το λιμενικό συνιστά στους οδηγούς να εισέρχονται στο λιμάνι από οποιαδήποτε πύλη στην οποία έχουν πρόσβαση.

Σταδιακά ωστόσο, οι αυτοκινητιστές αποχωρούν από το λιμάνι Πειραιά και κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας, όπου και εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας. Κυκλικά γίνεται το μπλόκο των οδηγών ταξί. Από Κηφισίας, Μεσογείων και Ιπποκράτους ο κίτρινος αποκλεισμός.

Εκκληση ξενοδόχων για άρση αποκλεισμού

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί “να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας” και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην “καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα”, απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΞ, “οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ’ τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου.

Θυμίζουμε ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν(αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους.

Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να “πυροβολούμε τα πόδια μας” και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας”.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.

ΚΚΕ: “Η κυβέρνηση καμουφλάρει το λαό, με την πάταξη της ανεργίας”

Με αφορμή τις κοινητοποιήσεις των οδηγών ταξί σε λιμάνια και Αττική Οδό, το ΚΚΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας για λόγια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης περί πάταξης της ανεργίας και μείωσης των υπηρεσιών ταξί, μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

“Με την εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών ταξί ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει πόδι το μεγάλο κεφάλαιο στο φιλέτο της συγκεκριμένης αγοράς.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μετατραπεί σταδιακά το ταξί σε είδος πολυτελείας για το λαό, ενώ οι μισθωτοί οδηγοί που θα εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούν σε καθεστώς γαλέρας.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι θα φτηνύνουν οι υπηρεσίες και ότι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, είναι ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά.

Η μονοπώληση κλάδων της οικονομίας δεν είναι σίγουρο ότι ρίχνει τις τιμές, ενώ η εμπειρία δείχνει ότι χειροτερεύει τους όρους εργασίας και μειώνει τη συνολική απασχόληση.

Το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων στη μεταφορά ταυτίζεται με τις λαϊκές ανάγκες για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα συγκοινωνιών, όπου θα εντάσσεται και το ταξί ως συμπληρωματικό μέσο.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα μετατραπούν σε κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία και ο συνεταιρισμός των μικροϊδιοκτητών ενταγμένα σε αυτόν τον φορέα μπορούν να εξασφαλίσουν σίγουρη εργασία, αξιοπρεπή μισθό και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Αυτές οι αναγκαίες ριζικές αλλαγές συμφέρουν όλο το λαό και μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Για τέτοια μέτρα έχουν πραγματικό συμφέρον να παλέψουν από κοινού εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στις μεταφορές”, καταλήγει η ανακοίνωση.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα