“Έκαψαν” 70 εκατομμύρια από τη διαπραγμάτευση

“Έκαψαν” 70 εκατομμύρια από τη διαπραγμάτευση
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ/ ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Σοκ προκαλεί ο απολογισμός της καταστροφής σε κτίρια και επιχειρήσεις στα επεισόδια της Κυριακής. Ποιοι εμπορικοί δρόμοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές (Vids)

Περίπου το ένα τέταρτο του ποσού που μας ζητούσε η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση κόστισαν στην Ελλάδα τα επεισόδια της Κυριακής και το μπαράζ εμπρησμών σε δεκάδες κτίρια στην ΑΘήνα.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ το ύψος των ζημιών ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, με τους εμπορικούς δρόμους της πόλης να προκαλούν θλίψη.

Διαβάστε το οδοιπορικό του NEWS 247 στην λεηλατημένη ΑΘήνα.

Τα καταστήματα που “προτίμησαν” οι κουκουλοφόροι ήταν κυρίως όσα πωλούσαν κινητά τηλέφωνα, ενώ τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις επλήγησαν από εμπρησμούς ή πλιάτσικο.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί κοινόχρηστο χώροι και νεοκλασσικά κτίρια, αλλά και οι βασικές αστικές υποδομές της πόλης.

Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έχουν καταγράψει ζημιές ή ολική καταστροφή σε 93 κτίρια, εννέα εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Στήριξη ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Με αγωγές προς πάσα κατεύθυνση θα αντιδράσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για τα επεισόδια της Αθήνας, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Νίκου Κουγιουμτζή στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κουγιουμτζής σημείωσε ότι μόνο το 20% των επιχειρήσεων που επλήγησαν θα καταφέρουν να ξαναλειτουργήσουν και πρόσθεσε ότι για άλλη μία φορά το κέντρο της Αθήνας έγινε βορά στους «μπαχαλάκηδες» και η πολιτεία δεν μπόρεσε να κάνει το καθήκον της , δηλαδή να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την ιδιωτική περιουσία των επιχειρηματιών και των εμπόρων”.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και την άμεση έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21-07-2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, απαιτεί από την Πολιτεία να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους εμπόρους της Αθήνας όπως:

*Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

*Αναστολή της καταβολής τρεχουσών οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε.

*Ειδική πρόβλεψη για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. και τον Ο.Α.Ε.Ε.

*Αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

*Αναστολή της καταβολής Δημοτικών Φόρων και Τελών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα