Νύχτα αγωνίας σε Έβρο και Αρκαδία

Νύχτα αγωνίας σε Έβρο και Αρκαδία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ MotionTeam

Πάνω από 47.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στον Έβρο. Εκκενώθηκαν οικοισμοί. Μεγάλο μέτωπο και στην Τρίπολη. Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου. Βοήθεια από Γαλλία και Ισπανία (Vids+Pics)

Ύστερα από δύο ημέρες συνεχόμενων επιχειρήσεων κατάσβεσης, οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Λευκίμη Έβρου.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Έβρο.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών.

Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απειλώντας τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, η οποία και κατασβέστηκε.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ 500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ EUROKINISSI

Αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Στη δύναμη των τριών Καναντέρ και των τριών ελικοπτέρων, προστέθηκαν από νωρίς το απόγευμα και δυο πυροσβεστικά σκάφη από τη Γαλλία, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Στο χώρο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Β. Παυλακάκης, που συντονίζει την επιχείρηση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των τοπικών στρατιωτικών αρχών.

Εξ άλλου, με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Έβρου, ζητεί την προσοχή όλων των πολιτών και των υπηρεσιών, καθώς το Σάββατο, ολόκληρος ο ακριτικός νομός και η Σαμοθράκη, λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν θα έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με αυξημένο ενδεχόμενο πρόκλησης και νέων πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), προστέθηκαν δύο Σινούκ, τρία Καναντέρ από τη Χρυσούπολη και τα αεροσκάφη από Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη.

“Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε”, σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Γλείφουν τις αυλές χωριών οι φλόγες στην Τρίπολη

Στην Αρκαδία, πυρκαγιά στην περιοχή της Ασέας που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής, λόγω των ισχυρών ανέμων κινήθηκε ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις και απείλησε το χωριό Πάπαρι του δήμου Τρίπολης. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) Eurokinissi

Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.

Σημειώνεται ότι την τελευταία ώρα έχει κοπάσει σημαντικά ο άνεμος, επιτρέποντας την ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης από αέρος.

Από τις 16 φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο σήμερα, ελέγχονται πλήρως όλες, εκτός από αυτή στην Αρκαδία.

Ο δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.

Παράλληλα με εντολή του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ακυρώθηκαν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί την Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες, στο δήμο Τρίπολης.

Μεγάλη φωτιά στο Μεσολόγγι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Πέμπτη.

Εκκενώθηκε το χωριό Σκούρτου στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος, πυρκαγιά ξέσπασε και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φαλάσαρνα, στο νομό Χανίων της Κρήτης. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στη Θεσσαλονίκη

Υπό έλεγχο τέθηκε και το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς που καίει από τις τρεις περίπου το μεσημέρι στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη.

Τρία καναντέρ επιχειρούν αλλεπάλληλες ρίψεις νερού, ενώ στην περιοχή βρίσκεται σύσσωμη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και υδροφόρες του Δήμου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ MotionTeam

 

Προβλήματα καταγράφηκαν νωρίτερα στην περιφερειακή οδό, από οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς, γι’ αυτό και περιπολικά της αστυνομίας διακόπτουν την κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μήκος του δικτύου- από διασταύρωση Σταυρούπολης έως Κωνσταντινοπολίτικα- προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Λίγο μετά τις 16:30, δόθηκε στην κυκλοφορία το ανατολικό ρεύμα της περιφερειακής οδού, που ήταν κλειστό- μαζί με το δυτικό- προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η φωτιά ζωντάνεψε τις εφιαλτικές στιγμές του 1997 που έζησε η Θεσσαλονίκη όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος και είχε κατακάψει σε δύο ημέρες πάνω από 16.600 στρέμματα από το σύνολο των 29.790 του δάσους, δηλαδή πάνω από το 50% της συνολικής έκτασης του Κέδρινου Λόφου.

Νύχτα τρόμου στη Γλυφάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πλάκα Κερατέας. Επί τόπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο.

ΑΘΗΝΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

 

Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 6.30 το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή, ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή εντάσεως 5-6 μποφόρ, η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την Άνω Βούλα και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν. Κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

ΑΘΗΝΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

 

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων και αναμένεται να κάνουν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης στις τρεις τα ξημερώματα δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη.

Συναγερμός λόγω ανέμων

Για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Κόρινθο, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Λακωνία, στην Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Μύκονο, στη Σύρο, στην Κύθνο, στην Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Πρέβεζα, στη Λήμνο, στην Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο. Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή έως και την Κυριακή, καθώς λόγω των δυνατών ανέμων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο και να μην ανάβουν φωτιές για κανέναν λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ζητήθηκε από ιερείς να καλέσουν τους πιστούς στα κηρύγματα τους να αποφύγουν να ανάψουν ακόμα και καντήλια στα νεκροταφεία καθώς αν τους ξεφύγει η φωτιά και πέσει σε ξερά χόρτα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα