Απ. Τζιτζικώστας στο NEWS 247: Βασικός μας “πυλώνας” η αλληλεγγύη στους αδύναμους

Απ. Τζιτζικώστας στο NEWS 247: Βασικός μας “πυλώνας” η αλληλεγγύη στους αδύναμους

Διαβάστε τη συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο NEWS 247. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της "Αλλυλεγγύης" για την επόμενη 5ετία; Τι απαντά στον Γιάννη Ιωαννίδη

Για το έργο του από τις αρχές του 2013 και το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει, εάν επανεκλεγεί, την επόμενη 5ετία, με έμφαση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μιλά στο NEWS 247 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας απαντά στις κατηγορίες για “υπερβολική ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ”, παραθέτοντας τους άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η υλοποίηση του κρίσιμου στοιχήματος. Ακόμη, απαντά και σχολιάζει τη σκληρή προεκλογική τακτική του συνυποψηφίου του, Γιάννη Ιωαννίδη και όσα δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτύξει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και όπου αυτό απαιτείται. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την παραμικρή υποβάθμιση στη δημόσια υγεία, και το φυσικό περιβάλλον”, τονίζει μεταξύ άλλων για επενδύσεις και εξορύξεις.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στο NEWS 247:

Κύριε Τζιτζικώστα, ποιο ήταν το έργο σας από τις αρχές του 2013; Για ποιους λόγους να σας επιλέξουν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας;

Ο πρώτος λόγος είναι, γιατί κάναμε καλά τη δουλειά μας και το έργο μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγνωριστεί από όλους. Πετύχαμε την αύξηση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 53% στο 73%, μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Καταφέραμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εκταμιεύσεις κονδυλίων. Υλοποιούμε σήμερα 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατασκευάζουμε και αναβαθμίζουμε 116,5 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 21 χιλιόμετρα νέων γραμμών σιδηροδρομικού δικτύου. Χρηματοδοτούμε 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Ακόμα, εξοπλίζουμε 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμά μας είναι ο δεύτερος λόγος με βάση τον οποίο ζητούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών. Είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο και απόλυτα κοστολογημένο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο τρίτος λόγος είναι  γιατί η «Αλληλεγγύη», ο συνδυασμός μας, αποτελείται από ανθρώπους άξιους, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας, που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία με βάση τις ικανότητές τους και όχι με βάση στενές κομματικές αναφορές.

Ποιο είναι το πρόγραμμα και οι προτεραιότητές σας, για την επόμενη πενταετία, εάν επανεκλεγείτε;

Οι στόχοι μας είναι αφενός η ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι: η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες. Η ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσει νέο εισόδημα και νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών. 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Περιφέρειάς σας; Ειδικά την ανεργία και τα συνεχή “λουκέτα” στις επιχειρήσεις, πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 30% των συμπολιτών μας και το 60% των νέων ανθρώπων δεν εργάζονται και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δραματική, εάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε πετύχει το στόχο του ΕΣΠΑ. Με την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από το 53% στο 73%, που πετύχαμε, καθώς και με την καλύτερη επίδοση πανελλαδικά, στις εκταμιεύσεις κονδυλίων, φέρνουμε περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Με τα χρήματα αυτά υλοποιούμε 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, χρηματοδοτούμε, με 90 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση που απευθύνονται σε χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα, στα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια, μέσα από τον προγραμματισμό μας για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η  ενίσχυση των παραγωγικών και αναπτυξιακών κλάδων της οικονομίας μας, όπως του τουρισμό, της αγροτικής οικονομίας, των εξαγωγών και των μεταφορών και παράλληλα, στα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που για πρώτη φορά θα καταρτίσουμε ως περιφέρεια, αλλάζουμε τη φιλοσοφία και επικεντρωνόμαστε στις πραγματικές ανάγκες και την επανένταξη στην αγορά εργασίας των άνεργων συμπολιτών μας.    

Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει πιο άμεση η στήριξη στις επιχειρήσεις;

Με στοχευμένα προγράμματα για τους αναπτυξιακούς και παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας όπως ο πρωτογενής τομέας, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ως Περιφέρεια για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε έργα, προγράμματα και δράσεις που εστιάζουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Ήδη, στο διάστημα που προηγήθηκε, τρέξαμε τον ολοκληρωμένο, ανοιχτό και συμμετοχικό διάλογο με όλους τους φορείς και την κοινωνία, για να προετοιμάσουμε τους άξονες προτεραιότητας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Πρώτος άξονας είναι η δυναμική, εξωστρεφής και νεανική επιχειρηματικότητα με δράσεις που διατρέχουν τους οικονομικούς κλάδους στους οποίους διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η βιομηχανία και το εμπόριο.

Δεύτερος άξονας προτεραιότητας είναι η κοινωνική συνοχή, η κατάρτιση και η απασχόληση. Ο κορυφαίος μας στόχος είναι η αναχαίτιση της ανεργίας μέσα από προγράμματα, τα οποία θα εστιάζουν και θα δίνουν έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων και όχι στους διαχειριστές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο τρίτος άξονας προτεραιότητας είναι το περιβάλλον και η αειφορία.

Στην κορυφή της ατζέντας τοποθετούμε την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας και παράλληλα, την ορθολογική χρήση των πολύτιμων ενεργειακών μας πόρων, τη συστηματική αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών, και της γεωθερμίας.

Ο τέταρτος άξονας προτεραιότητας είναι οι νέες τεχνολογίες και η διάχυσή τους στον δημόσιο, και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι υποδομές είναι ο πέμπτος άξονας και εδώ θέλω να το υπογραμμίσω ότι θα επιλεγούν πολύ προσεκτικά τα έργα που θα ενταχθούν, με κριτήριο τη χρησιμότητα για τον τόπο μας ώστε να υπάρξει ορατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στο επίπεδο των υποδομών για την Κεντρική Μακεδονία.

Στις κατηγορίες, για υπερβολική ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, τι απαντάτε;

Η υπερδέσμευση αποτελεί πρακτική όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2014 περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα διασφαλίσουν αφενός την απορρόφηση όλων των πόρων που προβλέπονται για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και αφετέρου την ύπαρξη εμπροσθοβαρών έργων τα οποία θα ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί, εφόσον οι φορείς υλοποίησης τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκαν τα έργα και τα ολοκληρώσουν εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η ημιμάθεια τελικά, είναι χειρότερη της αμάθειας, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα.

Έχετε ταχθεί υπέρ των επενδύσεων, άρα και των εξορύξεων στη Χαλκιδική, στις οποίες όμως οι κάτοικοι αντιδρούν. Ποια στάση θα κρατήσετε, εάν εκλεγείτε ξανά;

Θα είμαστε συνεπείς στη μέχρι τώρα στάση μας. Ως αρχή, είμαστε σαφώς υπέρ των επενδύσεων γιατί μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας και το νέο εισόδημα στην Κεντρική Μακεδονία. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επένδυση που προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό μας περιβάλλον, και την ίδια στιγμή πλήττει άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική μας οικονομία. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Με απλά λόγια και χωρίς ψιλά γράμματα, σας απαντώ ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτύξει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και όπου αυτό απαιτείται. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την παραμικρή υποβάθμιση στη δημόσια υγεία, και το φυσικό περιβάλλον. Δεν θα συνηγορήσουμε ποτέ στο να πληγούν οι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας μας. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο που έχει την αποκλειστική ευθύνη, να ξεκαθαρίσει επιτέλους, την κατάσταση και να ενημερώσει επίσημα όλους τους φορείς και τους πολίτες. 

Έχει γίνει πολύς λόγος για την προεκλογική “κόντρα” με τον κ. Ιωαννίδη, με τον οποίον προέρχεστε από τον ίδιο κομματικό χώρο. Πώς αντιμετωπίζετε και πώς σχολιάζετε τη σκληρή προεκλογική τακτική του;

Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει και μπορεί να πορευτεί στον προεκλογικό αγώνα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη στάση μας, έχοντας επιλέξει από την αρχή τον πολιτικό πολιτισμό. Ο μόνος διάλογος στον οποίο συμμετέχει η Αλληλεγγύη, είναι ο διάλογος για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τον προεκλογικό μας αγώνα, θέλουμε να βγει κερδισμένος ο τόπος μας και ταυτόχρονα, με τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει, απαντάμε με λύσεις στα ουσιαστικά ζητήματα των συμπολιτών μας.

Εσείς, από τη μεριά σας, τον έχετε χαρακτηρίσει “τουρίστα της Αυτοδιοίκησης”. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’αυτού.

Εσείς πώς θα αποκαλούσατε εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια ήταν απόντες από τη Μακεδονία και ξαφνικά θυμήθηκαν τον τόπο μας, χωρίς όμως να έχουν να παρουσιάσουν ούτε θέσεις, ούτε πρόγραμμα; Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, περιγράφω την πραγματικότητα.

Ποια είναι η σημερινή σας σχέση με τα στελέχη της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο κόσμος της. Με τον κόσμο αυτό είχα, έχω και θα έχω σταθερούς δεσμούς και ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι δεσμοί αυτοί μάλιστα, δυναμώνουν σήμερα ακόμα περισσότερο. Αυτό εισπράττω σε όλες μου τις επισκέψεις σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.  

Με ποια κριτήρια εκτιμάτε, ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές; Γίνεται πολύς λόγος για διαχωρισμός σε στρατόπεδα μνημονιακών – αντιμνημονιακών.

Δεν πρέπει και δεν έχει κανένα νόημα, να μεταφέρουμε τα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην αυτοδιοίκηση. Στις περιφερειακές εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας και οι συμπολίτες μας, θα μας κρίνουν για το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν σαφές προβάδισμα. Ακόμα και αυτό το “σημείο” όμως, ο κ. Ιωαννίδης το αμφισβητεί. Σε αυτό τι απαντάτε;

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για τους τακτικισμούς που επιλέγουν να κάνουν ορισμένοι κατά τον προεκλογικό τους αγώνα, όταν μάλιστα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι δημοσκοπήσεις είναι πράγματι πολύ θετικές, από εκεί και πέρα, η πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι η εμπιστοσύνη και τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους πολίτες που συναντάμε καθημερινά σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε λοιπόν, τον αγώνα μας, δυναμικά, έντιμα και σοβαρά, με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για τον τόπο μας και πιστεύω ότι με την εμπιστοσύνη συμπολιτών μας, θα συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει και τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα