Διαφορά ‘ύψους’ υπέρ του Τσίπρα βλέπουν στην Κουμουνδούρου

Διαφορά ‘ύψους’ υπέρ του Τσίπρα βλέπουν στην Κουμουνδούρου
Snapshots of the televised election debate between the main political leaders A. Tsipras and V. Meimarakis, at the Greek National Television studios, in Athens, Sept. 14, 2015. / . . , , , 14 , 2015 SOOC

Στο καλύτερο debate των τελευταίων ετών, όπως ομολογούν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλει διαχωριστικές γραμμές και να υπεραμυνθεί του έργου της κυβέρνησής του. Το «ύψος» της τηλεμαχίας χάθηκε μόνο σε μια στιγμή που οι τεχνικοί όροι για την «αποκωδικοποίηση» του σπλιτ και του διπλού πλάνου μπήκαν στην ουσία της πολιτικής

Σε ακριβώς αντίθετους ρυθμούς από το προηγούμενο debate η χθεσινή τηλεμαχία είχε στιγμές έντασης, παλμό ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αρκετά καλές ατάκες, δόσεις χιούμορ, αλλά και παρεμβάσεις που κράτησαν τη συζήτηση ζωντανή.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς να ψάχνουν τις κόκκινες κάρτες τους και αντί αυτών να βρίσκουν μόνο κάποια κόκκινα κουβέρ πάνω στα τραπεζάκια τους, να γελούν και να συζητούν μεταξύ τους, να χαμογελούν στα καρφώματα του αντιπάλου τους, η χθεσινή τηλεμαχία αποτέλεσε ένα πρώτο καλό βήμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Το κοουτσάρισμα των δυο πολιτικών αρχηγών ήταν σαφώς πιο εντατικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά, καθώς κατά την διάρκεια των δυο διαλειμμάτων είχαν την ευκαιρία να βγουν από το στούντιο και να μιλήσουν με τους συνεργάτες τους.

Νίκος Παππάς, Γιώργος Κυρίτσης, Θεόδωρος Μιχόπουλος και Ζωή Χαλιδιά ήταν συνεχώς στον πρώτο όροφο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ενώ από πολύ κοντά παρακολουθούσε την συζήτηση και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στο πρώτο μέρος της συζήτησης να απαντήσει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη «καίγοντας» αρκετά νωρίς τις τρεις παρεμβάσεις του δίνοντας, όμως τις απαντήσεις που επιθυμούσε σε μείζονα θέματα που έχει προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα ψύχραιμο, ευθύ, με τεκμηριωμένες απαντήσεις και εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το τελικό αποτέλεσμα τόνιζαν πως «την Κυριακή θα ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα που έγινε τον Ιανουάριο».

Τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυτοδυναμία «πετώντας και πάλι το μπαλάκι» στο ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα των εκλογών σε σχέση με την διακυβέρνηση της χώρας.

Τράβηξε για άλλη μια φορά διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας κάνοντας λόγο για «παρά φύση κυβέρνηση» και τονίζοντας πως «η διαπλοκή δεν θα τον πάρει στην αγκαλιά της».

Στην ίδια γραμμή υπεραμύνθηκε τη συμφωνία που έφερε ως μια επιλογή ευθύνης απέναντι στο grexit.

Δεν παρέλειψε να παίξει και το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, με  αφορμή την λίστα Λαγκάρντ και τις καταθέσεις Φαλτσιανί, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Επιχειρώντας να ταυτίσει τον κ. Μεϊμαράκη με την διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το δίλημμα των εκλογών διερωτώμενος αν “θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα πρωθυπουργός που θα έλεγε σε όλα ΝΑΙ, όπως ο κ. Σαμαράς”

Που έχασε ο Μεϊμαράκης

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέδειξε πως δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά έναν εκπρόσωπο του παλαιοκομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού,  ο οποίος «εμφανίστηκε με το ψηφοδέλτιο και το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά», όπως υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά.

Εκτιμούν πως δεν απάντησε επί της ουσίας σε καμία ερώτηση και ότι δεν έκανε καμία πρόταση σε σχέση με την συμφωνία. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι προτίμησε να λαϊκίσει και να αναλωθεί σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Ασχολίαστα δεν έμειναν και τα δημόσια παράπονα του προέδρου της ΝΔ για τη διαφορά ύψους, που δεν φαινόταν, στο διπλό πλάνο. Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα σχολίαζε με νόημα ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «ένιωσε πως χάνει και για αυτό αναλώθηκε σε τέτοιου είδους ζητήματα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μεϊμαράκης για το συγκεκριμένο θέμα απευθύνθηκε στο τέλος της συζήτησης και στον Πρόεδρο, αλλά και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα