Διάγγελμα Σαμαρά για ΕΚΤ: Ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες. Η τελική επιλογή ανήκει στον ελληνικό λαό

Διάγγελμα Σαμαρά για ΕΚΤ: Ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες. Η τελική επιλογή ανήκει στον ελληνικό λαό
Διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2013, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Ευρωκίνηση

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον ελληνικό λαό, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Σε διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα.

“Θα πάρει η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πρόγραμμα;”, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, το λέει καθαρά χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης, θα είμαστε αποκλεισμένοι”, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει αλλά ούτε καν κατάλαβαν τι σημαίνει η ανακοίνωση.

“Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες. Η τελική επιλογή ανήκει στον ελληνικό λαό”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς:

«Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης, που ανακοίνωσε ο κ. Draghi και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρις ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του την Πέμπτη το απόγευμα. «Είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό», συνέχισε.

«Θα πάρει, όμως, η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία;

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά.

Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι.

Άρα ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία.

Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει.

Αλλά και ούτε καν κατάλαβαν, όπως φαίνεται από τη σημερινή τους ανακοίνωση, το τι ακριβώς συνέβη.

Είναι ώρα Εθνικής ευθύνης.

Κάναμε τεράστιες θυσίες, για να φτάσουμε έως εδώ.

Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται.

Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του Ελληνικού λαού».

Μαρία Σπυράκη: “Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνουν με ποιους θα συνομιλήσουν

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να διαβάσουν το συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης της ΕΚΤ, στο οποίο διευκρινίζεται το εξής: “Όσο διαρκεί η αξιολόγηση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας για ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης, η δυνατότητα συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση θα είναι σε αναστολή και θα μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της αξιολόγησης.”

Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η χώρα να μη χάσει την ιστορική ευκαιρία.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνουν με ποιούς θα συνομιλήσουν και πότε, ενώ δηλώνουν ότι θα επεκτείνουν τις διαπραγματεύσεις επ’ αόριστον. Είναι έτοιμοι να θέσουν το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, την ώρα που στην Ευρώπη συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα