Εκλογές 2015: Debate τριών ωρών με νικητές τους κανόνες και τη βαρεμάρα

Εκλογές 2015: Debate τριών ωρών με νικητές τους κανόνες και τη βαρεμάρα
Greek Party leaders before a televised election debate, broadcast live in Greece from state-run TV studios, in Athens on Wednesday, Sept. 9, 2015. / . Menelaos Myrillas / SOOC

Με παράλληλους μονολόγους εξελίχθηκε το debate των αρχηγών. Οι κανόνες έπνιξαν την αναμέτρηση. Στις "δυνατές" στιγμές της τηλεμαχίας, οι ερωτήσεις εκτός χρόνου του Μ. Γιομπαζολιά, ο καυγάς Μεϊμαράκη-Καμμένου και η αντιπαράθεση Τσίπρα-Τρέμη για τα κανάλια

Σε ένα debate σούπα, με μεγάλη διάρκεια και κανόνες που δεν βοηθούσαν τον διάλογο, νικητής ήταν η βαρεμάρα. Ωστόσο υπήρξαν και μερικές καλές στιγμές, που θα μπορούσαν να παρηγορήσουν όσους είχαν την υπομονή να το παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος.

Εν αρχή ην ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, ο οποίος κινούνταν αυτόνομα και πατούσε τους κανόνες καταφέρνοντας να βγάλει από τα ρούχα του τον συντονιστή Πάνο Χαρίτο. Επίσης, ο καυγάς Τσίπρα-Τρέμη για τα media, αλλά και η ανάγνωση τρολ κειμένου από τον Πάνο Καμμένο ήταν επίσης στιγμές με ενδιαφέρον σε ένα θέαμα-σούπα.

Οι λίγες προσπάθειες για διάλογο κυρίως από τον γγ του ΚΚΕ, πνίγηκαν στους κανόνες και τους τύπους, που είχαν προσυμφωνηθεί, ενώ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, άφησε το στίγμα του ζητώντας να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον “έχεις χρόνο να τα πούμε”;

Άγριο καυγά στο τέλος της τηλεμαχίας είχαν οι ΜεϊμαράκηςΚαμμένος, με προσωπικούς υπαινιγμούς και ανοιχτές επιθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προτελευταίο γύρο, οι αρχηγοί προτίμησαν τις τοποθετήσεις και όχι τις ερωτήσεις

Κατά τα άλλα οι τοποθετήσεις δεν ξέφυγαν από τα όσα είχαμε ακούσει τις προηγούμενες μέρες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί δεν απαντούσαν στις ερωτήσεις, αλλά έλεγαν αυτά που είχαν προαποφασίσει.

Οι απαντήσεις Τσίπρα

Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός , καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαικό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα , είπε ο κ. Τσίπρας

Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, πρόσθεσε ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ. Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί είναι άδικος νόμος, ενώ στην ερώτηση αν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν νομοθετήθηκε , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.

Στην ερώτηση για την παιδεία και την διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε , ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας , αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από την χώρα. Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Τσίπρας, να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να αλλάξει το πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμφωνούμε απολύτως , πρόσθεσε, να δώσουμε την δυνατότητα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν δίπλα, ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι άλλο πράγμα η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και άλλο πράγμα η παράδοση στην αγορά με την οποία είμαστε αντίθετοι.

«Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες , ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό, είπε ο κ.Τσίπρας

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.

Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής . Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα πως θα αντιμετώπιζε μια κρίση στο Αιγαίο ευρισκόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του διερωτώμενος, ότι αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε Ρωσία ή Κίνα ήταν ανοιχτός σε κρίσεις; Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η ‘Αγκυρα, δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. Απέκτησε κύρος , σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, την φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κ. Τσίπρας, κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν. Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρεωστούμενα, ενώ είπε ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.

Στην τελική τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος, καθώς ανακυκλώνουν τα χρεολύσια, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους, είναι μια πραγματικότητα, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, στις δηλώσεις Ντράγκι, στην ανάλυση της Επιτροπής και ετοιμαζόμαστε γι αυτό, την στιγμή που η ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει θέμα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Οι απαντήσεις Μεϊμαράκη

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώνας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ. «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως « η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία , ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πως πήγε η χώρα. « Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας πως δε υλοποιήθηκαν όλα. « Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό και τις περικοπές που προβλέπονται στο μνημόνιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά.

«Είναι το μόνο νέο που μας έφερε αυτούς τους μήνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα». Όπως είπε το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα. « Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως « για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό». Όπως τόνισε η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές , τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας. « Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ θέτει στην αναθεώρηση του συντάγματος να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο» και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν από τη χώρα, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μια επανάσταση στην παιδεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως « ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί» φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ κριτική άσκησε και για το νόμο Μπαλτά και την αριστεία. Όπως είπε «αν δεν συνδεθούν τα πτυχία με την αγορά εργασίας θα έχουμε στρατιές ανέργων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιορίσει πολύ τις αποσπάσεις καθηγητών. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μεϊμαράκη «οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώνονται όπως πρέπει».

Αποστάσεις από δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για το μεταναστευτικό κράτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πάντως πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ακούγονται αυτές οι απόψεις και δεν θα φιμώσουμε τους συναδέρφους μας». Όπως είπε «δεν είδα αυτή την ευαισθησία όταν λέγαμε ότι περιμένουν εκατομμύρια μετανάστες απέναντι, όταν λέγαμε ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα» ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. « Άκουσα με έκπληξη ότι δεν υπάρχουν σύνορα, σαφώς και υπάρχουν και πρέπει να τα φυλάμε» είπε ενώ αστειεύτηκε λέγοντας «μην χάσουμε και κανα νησάκι τώρα επειδή δεν ξέρει πως υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό είναι γνωστές, πως το πρόγραμμα υπάρχει, και κάλεσε τα κόμματα να μην υπόσχονται και τους πολιτικούς αρχηγούς να μην επισκέπτονται τώρα τα νησιά και να έχουν θέσεις και απόψεις.

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Καμμένου περί δικαστικής εκκρεμότητας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «η εξεταστική επιτροπή έχει εξετάσει τα πάντα και έχει βγάλει πόρισμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο» ενώ απάντησε και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος λέγοντας πως «η χώρα χρεώθηκε 90 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από ότι είχε συμφωνηθεί το 2012.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μέχρι τις εκλογές να ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τόνισε πως «αν δεν έχουμε συνεργασίες δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση». Όπως είπε «Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα» και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «για το καλό της χώρας να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, να συμφωνήσουμε πως αυτά θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε». Μάλιστα, όπως είπε, «εγώ αν έχει χρόνο πηγαίνω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε».

«Φεσώσατε τη χώρα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοτας πως 25 δισ. είναι επιπλέον το χρέος για τις τράπεζες που έκλεισαν λόγω του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο τον οποίο και κατηγόρησε πως με ψέματα κάνει προεκλογική περίοδο.

Οι απαντήσεις Λαφαζάνη

«Το καλύτερο δεν είναι να κάνουμε τρομοκρατία. Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου στη δημόσια ζωή με ευθύνη του ευρωπαϊκό κατεστημένο», ανέφερε στο αποψινό ντιμπέιτ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία επικαλέστηκε απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα».

Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος.

«Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

«Κε Λαφαζάνη μας έχετε λίγο μπερδέψει με αυτά που λέγατε και αυτά που λέτε. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις»; ήταν η ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την δημόσια διοίκηση.

«Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια.

«Στον τομέα της υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα νοσοκομεία καταρρέουν» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα προβλήματα της υγείας ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν θέλουμε υγεία» συνέχισε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να διαμορφώσουμε συνθήκες ενός νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει τις δαπάνες. Για να βγούμε από τα μνημόνια και την ευρωζώνη η οποία είναι μνημόνια και κατάρρευση της δημοκρατίας. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της κ. Κοσιώνη, για το αν είχε εξετάσει το ρίσκο για την υγεία και την παιδεία, όταν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε, «ότι η καταστροφή της χώρας είναι το ίδιο το μνημόνιο και αυτό θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο. Γι’ αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη».

«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το μεταναστευτικό. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταλόγισε ευθύνες και την υποστήριξη των υποτελών ελληνικών Κυβερνήσεων, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες είπε «στήριξαν τον πόλεμο», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εάν συμφωνεί να δοθούν στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής και αν επισκεπτόμενος πρόσφατα τα νησιά είδε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες όπως υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν είδα εγώ κάτι σαν αυτό που είδε η κ. Χριστοδουλοπούλου» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Εκείνο που είδα ήταν μια τραγωδία. Είδα την κτηνωδία που ζούνε. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, που δυστυχώς υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. Εμείς έχουμε διώξει την πρεσβεία της Συρίας. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς του Άσαντ; Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη, σχετική με την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Χαρακτήρισε τεράστιο έργο την υπογραφή της συμφωνίας για το ρώσικο αγωγό. Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία που απαιτεί ορισμένα βήματα. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα ή το έργο θα παραπεμφθεί στις καλένδες; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε, ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει με κάποια κοινοπραξία, ώστε να υπάρχει και άμεση χρηματοδοτική στήριξη.

Οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν, υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ επανέλαβε ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Οι απαντήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα

Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.

Από το 1974 και μετά έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 2ης Ενότητας (Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Η ερώτηση αφορούσε τις «ευθύνες του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου τομέα».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.

Στην συμπληρωματική ερώτηση, που αφορούσε την «πίεση για διόγκωση του δημοσίου τομέα που ασκούσε το ΚΚΕ και ο αριστερός συνδικαλισμός» και η οποία περιλάμβανε και αποστροφές κατά της δημοσιουπαλληλίας του Λένιν από το «Κράτος και Επανάσταση» και του Μάρξ από την «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», ο κ. Κουτσούμπας είπε «πολύς Μαρξ και Λένιν πέφτει τελευταία, δεν θα σχολιάσω» και αναφέρθηκε στην συνέχεια στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία, σημειώνοντας ότι «δημόσιοι υπάλληλοι είναι το απαραίτητο προσωπικό και τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν».

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια γιατί με την κακή κατάσταση που έχει η δημόσια Παιδεία, πολλές λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και σχολές απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 3ης Ενότητας (Παιδεία-Υγεία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Χαρακτήρισε το μέτρο άδικο και για τον επιπλέον λόγο ότι οι περισσότερες από αυτές τις σχολές αποτελούνται από αυταπασχολούμενους που προσπαθούν με χίλιες δυσκολίες να λειτουργήοουν, απασχολώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι η θέση αρχής του ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης.

Στην συμπληρωματική ερώτηση που επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν διαφέρει σε αυτό το σημείο από την θέση της «Λαϊκής Ενότητας», ο κ. Κουτσούμπας καταρχήν χαρακτήρισε κοροϊδία την άποψη ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνιστά χτύπημα στην πλουτοκρατία και πρόσθεσε ότι η άποψη της «ΛΑ.Ε» δεν οδηγεί σε νέα κοινωνία με τον λαό να έχει την ιδιοκτησία του παραγόμενου πλούτου, αλλά οδηγεί σε νέα μνημόνια και νέα μέτρα.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους, απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 4ης Ενότητας (Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ανέφερε ότι θα παρέμβει αύριο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν η ίδια να διευκολύνει την καταγραφή και την μεταφορά τους με πτήσεις τσάρτερ ή και με πλοία αν χρειαστεί.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, επισήμανε ότι η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, καταρχήν επισήμανε την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η λύση.

Επισήμανε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους». «Ε, όχι έτσι!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 5ης Ενότητας (Εξωτερική Πολιτική-‘Αμυνα) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για την χώρα» είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.

Είπε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν, που είναι οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, ενώ επισήμανε ότι τώρα οι τζιχαντιστές στρέφονται και ενάντια στους δημιουργούς τους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στην συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και «όσοι εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις να τις εγκαταλείψουν γιατί προξενούν ζημιά στον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργεί για τα δικά της μονοπώλια και δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

Σε ένα παράπλευρο διάλογο, με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν το ντιμπέιτ ήταν διαφορετικά οργανωμένο θα του απαντούσε, και του υπενθύμισε ότι ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια μαζί με τον Α. Τσίπρα στην Ρωσία.

Για τον κ. Γλέζο δεν έχω τίποτα να σχολιάσω, είναι το σύμβολο μιας ηρωικής εποχής από εκεί και μετά οι πολιτικές επιλογές κρίνονται απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 6ης Ενότητας (Ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Η ερώτηση αφορούσε αν ο κ. Τσίπρας πήρε την καλύτερη συμφωνία με δεδομένη την θέση του ΚΚΕ ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούσε σε μνημόνιο και έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Διατύπωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο ευρώ, υπενθύμισε ότι την θέση του κόμματος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα την διατύπωσε σε προηγούμενη απάντησή του και τόνισε ότι η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός πλαισίου ΕΕ και καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Επισήμανε επίσης ότι στην ουσία του ετέθησαν τρεις ερωτήσεις, το οποίο παραδέχθηκε και ο συντονιστής και ο ερωτών δημοσιογράφος, και παρακάλεσε να του τίθεται μία ερώτηση προς διευκόλυνση τουλάχιστον της απάντησης, καθώς όπως είπε «είναι που είναι χάλια η διαδικασία». Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο α΄ σκέλος της 7ης Ενότητας (ελεύθερη τοποθέτηση) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να σκεφθεί επί ζητημάτων που αφορούν την ανεργία, την διάλυση της παραγωγής από προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα και όμως τα ράφια γεμίζουν από ξένα ομοειδή προϊόντα, καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ενέργεια της χώρας.

Οι απαντήσεις του Στάυρου Θεοδωράκη

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Για λόγους πατριωτικούς υποστηρίξαμε το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στους λόγους για τους οποίους το έπραξε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε δίπλα στον άνεργο ή τους μικρομεσαίους. Την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια κυβέρνηση από 20 υπουργούς που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται να μειωθεί το κομματικό κράτος». Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάλογη ερώτηση κατά το δεύτερο γύρο των ερωτήσεων απάντησε: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτιικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε «ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει».

Έχω καλύψει το ζήτημα δημοσιογραφικά και επαίρομαι γι αυτό, υποστήριξε ο Σ. Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νησιά ήταν από το καλοκαίρι τραγική και δεν έγινε τίποτα. «Η κυβέρνηση επαίρετο εκείνες τις μέρες ότι μετακίνησε 200 μετανάστες από το πεδίο του Άρεως», σημείωσε και τόνισε : «Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι εικόνες ντροπιάζουν την Ελλάδα και προσβάλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό.

Οι απαντήσεις του Πάνου Καμμένου

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, επισήμανε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας.

Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο πιο πιθανό να είναι πιο πολλά τα έσοδα για το κράτος. «Πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν στη χώρα τα 160 εκατ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό και να βγουν τα 45 εκατ. ευρώ από τα σεντούκια» σημείωσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει τις επενδύσεις, ενώ για τα νησιά ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.

Τέλος, ο κ. Καμένος σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άδικο φόρο.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν και ήταν μια δύσκολη επιλογή» επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, η χώρα θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες θα είχαν καταστραφεί. Όπως σημείωσε, μπορεί με τη συμφωνία να μην τα καταφέραμε με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε ορισμένα πράγματα, μεταξύ των οποίων να μην διέπεται η συμφωνία από το αγγλικό Δίκαιο, να επανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της, καθώς και το πακέτο ενίσχυσης ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες σε στρατηγικούς τομείς πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για προγράμματα ανάπτυξης.

«Η παιδεία πρέπει να δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα της παιδείας.

Επίσης, επισήμανε ότι η θέση των ΑΝ.ΕΛ είναι να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών» ανέφερε ότι δικαιολογεί την παράταση του χρόνου σπουδών των φοιτητών για οικονομικούς λόγους, καθώς και για λόγους υγείας.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είχε σήμερα ενημέρωση από την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου, ότι δεν θα υπάρχουν κενά στο προσωπικό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Σχετικά με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι σχολικοί φύλακες είναι χρήσιμοι για την ασφάλεια των παιδιών μας».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, και δήλωσε ότι «πιστεύω θα βρούμε ισοδύναμα».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, και το καταψηφίσαμε, αλλά στο θέμα με τους πρόσφυγες η κυβέρνηση ενέργησε σωστά, τα πλοία που μπήκαν για να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά ήταν και δική μας άποψη» επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

«Εμείς λέγαμε για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ και μας λοιδόρησαν. Σήμερα το προτείνει η κυρία Μέρκελ» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, για να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. πρότεινε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για τα νησιά (Λέσβος και Κως): να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να υπάρξουν επιπλέον πλοία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες, (ενώ πάνω σε αυτά να γίνει και η καταγραφή τους).

Εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν το θέμα και «ήρθαν να μας απειλήσουν με τους πρόσφυγες, καθώς σε περίπτωση που βγαίναμε από την Ε.Ε. όλοι αυτοί θα έμεναν εδώ».

«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Και συνεργαστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί εκ νέου μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι ΑΝ.ΕΛ εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι στις λίστες Λαγκάρντ και που δεν καλύπτει τον Παπασταύρου», ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ανέφερε: «Θέλω να ακούσω το Ποτάμι για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».

Οι απαντήσεις της Φώφης Γεννηματά

“Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων”. Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στην πρώτη θεματική ενότητα οικονομία-ανάπτυξη-ανεργία και στην ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη.

Η ερώτηση της κ. Τρέμη ήταν: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που είχε δύο σημαντικά θέματα ασφαλιστικό και εργασιακό που είναι ουρές του δικούς σας μνημονίου. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφέρει από τα άλλα κόμματα;

“Έχουμε την εμπειρία τη γνώση ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και αποτελεσματικά πια. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν ο κόσμος ξέρει και μπορεί να συγκρίνει. Γνωρίζει ποιους πρέπει να εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε στο τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο. Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο καταλύτης στις εξελίξεις για να δώσομε λύση στη χώρα”.

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με το εισαγγελικό πόρισμα που αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες και πρόσθεσε ότι μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν στον έλεγχο των οικονομικών τους με τον τρόπο που το έκανε το κόμμα της.

«Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα για αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Για κατάρρευση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για πλήρη αδράνεια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Απαντώντας στη δεύτερη θεματική ενότητα υγεία – παιδεία και στην ερώτηση της Μαρίας Χούκλη ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, η κ. Γεννηματά αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της οδήγησε το ΕΣΥ στην κατάρρευση, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέταξε λευκή πετσέτα και δέχθηκε πολύ σκληρούς όρους. Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Είμαστε σε δύσκολη θέση, απαιτείται αξιοπιστία και να ρίξουμε το βάρος στους κλάδους που ενδυμανωνουν το παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέας στην τέταρτη θεματική ενότητα για το μεταναστευτικό και για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δεν θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα. Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την ΕΕ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα πρέπει να πείσουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Γι αυτό ζητήσαμε διακομματική συνεργασία», τόνισε.

Στην ερώτηση της κ. Ζαχαρέας ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ η ρεαλιστική πρόταση για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ και η άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών.

Το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», κατέληξε.

«Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έφθασε πλέον στο σημείο να εμπλέκει αξιωματικούς με την πολιτική και να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ.

Σχετικά με τη δικογραφία για τα υποβρύχια, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή που ζητούν οι έξι εισαγγελείς αφορά άλλη υπόθεση από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Εξάλλου, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος ως υπουργός ‘Αμυνας όσο και η κυβέρνηση κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να απελευθερωθούν τα χρήματα και να δοθούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

«Σήμερα από ποτέ άλλοτε επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Αυτή τη γραμμή χαράξαμε μόνοι μας, όταν όλοι μας πετροβολούσαν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη σχετικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα της με την υπογραφή του μνημονίου.

«Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής. Ο κ. Τσίπρας δεν έπαιξε το γεωπολιτικό χαρτί. Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Στην επόμενη ερώτηση της κ. Κοσιώνη αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε μεν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα, όταν μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τον αφορούν».

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην επόμενη ημέρα για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Γιομπαζολιά, αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότηση της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό.

«Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλοδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα