Εκλογές 2019: Στις επάλξεις 25.500 δικηγόροι

Εκλογές 2019: Στις επάλξεις 25.500 δικηγόροι
Στιγμιότυπο από εκλογική αναμέτρηση Eurokinissi

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την εκλογική αναμέτρηση. Πού ψηφίζουν και ποιες κυκλοφοριακές διευκολύνσεις έχουν γίνει σε αυτούς για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Επί ποδός για την έναρξη της εκλογικής αναμέτρησης, για την οποία θα στηθούν συνολικά τέσσερις κάλπες, είναι χιλιάδες δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Περισσότεροι από 25.500 δικηγόροι παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες λόγω των πολλαπλών καλπών χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, από το σύνολο των 39.063 εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια οι δικηγόροι, οι σύλλογοι των οποίων προχώρησαν στη ηλεκτρονική συλλογή αιτήσεως προτίμησης για το διορισμό τους (portal Olomeleia), κατέλαβαν 25.844 θέσεις. Αντίστοιχα, από τους περίπου 4.500 αναπληρωματικούς, σε 3.452 θέσεις τοποθετήθηκαν και πάλι δικηγόροι. Ο φόρτος εργασίας φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην Αττική τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές είναι περίπου 40, αριθμός που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Στη «μάχη» της απρόσκοπτης διεξαγωγής εκτός από τους χιλιάδες νομικούς που καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτήν την απαιτητική διαδικασία, έχουν πέσει και τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των δικαστικών αντιπροσώπων. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τη χωρίς χρέωση διέλευση σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Ο Χρ. Σπίρτζης έκανε δεκτό το αίτημα του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των δικαστικών αντιπροσώπων από τα διόδια όλων των εθνικών οδών, με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και του διοριστηρίου εγγράφου. Το μέτρο είναι σε ισχύ από την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 6:00 π.μ. και θα παύσει τη Δευτέρα 27 Μαΐου τις 24:00 μ.μ., ενώ έχει ήδη προεγκριθεί και για το διάστημα Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 24:00 μ.μ..

Συγκεκριμένα, χωρίς διόδια πραγματοποιούνται οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

• Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)

•Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου

• Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη (Μορέας)

• Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση – Σκάρφεια

• Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες

• Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί)

• Εγνατία Οδός

• Αττική Οδός

Πώς ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έδωσε το υπουργείο Εσωτετικών. Όπως αναφέρει, δεδομένου ότι την 26η Μαΐου διενεργούνται περισσότερες της μιας εκλογικές διαδικασίες ταυτόχρονα σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα (Α ́ και Β ́), οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αυτών ψηφίζουν και στο τμήμα στο οποίο δεν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δηλαδή που ασκούν τα καθήκοντά τους σε Α ́ ή Β ́ τμήμα, ψηφίζουν αντίστοιχα και στο άλλο τμήμα του ζεύγους. Αναλυτικότερα:

Α. Ψηφοφορία δικαστικών αντιπροσώπων στις ευρωεκλογές

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντα τους. Οι έφοροι, οι αναπληρωτές τους, οι αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, που δεν άσκησαν τα καθήκοντα τους, καθώς και όσοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, εφόσον έχουν οριστεί με σχετική απόφαση του οικείου εφόρου, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου, που ορίζεται από αυτόν. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος που είναι γραμμένοι.

Β. Ψηφοφορία δικαστικών αντιπροσώπων στις περιφερειακές εκλογές

Oι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών, στις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνον εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου χωρικής αρμοδιότητας της οικείας περιφέρειας στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους.

Γ. Ψηφοφορία δικαστικών αντιπροσώπων στις δημοτικές εκλογές

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι έφοροι αυτών ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές μόνον αν είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο του δήμου, όπου ασκούν τα καθήκοντά τους. Ειδικότερα, στην περίπτωση δήμων που αποτελούνται από εκλογικές περιφέρειες, αν τα ανωτέρω πρόσωπα είναι εγγεγραμμένα σε εκλογικό κατάλογο άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου, στον οποίο ανήκει το εκλογικό τμήμα που ασκούν τα καθήκοντά τους, υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται η εκλογική περιφέρεια στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και ψηφίζουν.

Δ. Ψηφοφορία δικαστικών αντιπροσώπων στις κοινοτικές εκλογές

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι έφοροι αυτών ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη συμβούλων ή προέδρων κοινότητας, μόνον εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Ευελπίδων

Πρόβλεψη ως προς την προτεραιότητα της διέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων υπάρχει αναφορικά με τη μετάβαση τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, σήμερα, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, από τις 23:00 της έως 6:00 της 27ης Μαΐου θα μονοδρομηθεί η οδός Ευελπίδων από το φανάρι της συμβολής της με την οδό Μουστοξύδη μέχρι το φανάρι της συμβολής με την οδό Πριγκηπονήσων.

Έτσι, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα μπορούν να διέρχονται προς τα δικαστήρια και να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους με την επίδειξη στους αστυνομικούς της Τροχαίας Αθηνών, του διοριστηρίου εγγράφου τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version