Ευρωεκλογές 2019: Ο ρόλος των ευρωσκεπτικιστών στο νέο ευρωκοινοβούλιο

Ευρωεκλογές AP

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν άνοδο των ευρωσκεπτικιστών , ωστόσο η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν προβλήματα στην έκρυθμη λειτουργία της ΕΕ δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όπως επισημαίνει ο Economist.

Οι Ευρωσκεπτικιστές μπορεί να καταλάβουν την τέταρτη θέση στο νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αν θελήσουν να μεταβάλουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των διάφορων υποθέσεων στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό Εconomist.

"Το ευρωκοινοβούλιο έχει κυριαρχηθεί από έναν συνασπισμό κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων από το 1979 που τα μέλη του άρχισαν να εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. O Ματέο Σαλβίνι , ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, το θεωρεί πρόβλημα και δεσμεύεται να ‘’απελευθερώσει την Ευρώπη’’ από την κυριαρχία των Βρυξελλών. Γι’ αυτόν το σκοπό δημιούργησε μια νέα συμμαχία ευρωσκεπτικιστικών εθνικιστικών κομμάτων ελπίζοντας πως θα αποτελέσουν ‘’κυβερνητική δύναμη και δύναμη για αλλαγή’’. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα απογοητευθεί, καθώς οι πρόσφατες προβλέψεις κατατάσσουν τη συμμαχία του, την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Λαών και των Εθνών», στην τέταρτη θέση. Παρά το γεγονός ότι τα εθνικιστικά κόμματα προβλέπεται να καταγράψουν σημαντικά οφέλη σε σχέση με τις εκλογές του 2014 -κερδίζοντας 61 επιπλέον έδρες στο 751μελές κοινοβούλιο-- και να συγκεντρώσουν συνολικά 179 έδρες, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να προκαλέσει ρήξη στα παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κόμματα", εκτιμά ο Economist.

Ένα πρόβλημα για τον Σαλβίνι είναι ο διχασμός εντός των ευρωσκεπτικιστών και άλλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι φιλοευρωπαϊκές φωνές καταγράφουν άνοδο -- το ALDE αναμένεται να αυξήσει ουσιαστικά το ποσοστό του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προκύψει πιο κατακερματισμένο και τα κέρδη των ευρωσκεπτικιστών μπορεί να αλλάξουν την πολιτική δυναμική στις χώρες τους, ιδίως στη Βρετανία και στην Ιταλία, ενώ ευρύτερα ωθούν κάποια παραδοσιακά κόμματα να γίνουν πιο εχθρικά προς την ΕΕ. Ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αν θελήσουν να μεταβάλουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των διαφόρων υποθέσεων εντός των ευρωπαϊκών θεσμών,τονίζει το βρετανικό περιοδικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς προβλήματα η γενική δοκιμή για τις εκλογές της Κυριακής

Μέι - Day: Τα τρία σενάρια μετά την παραίτηση - Το ένα τρομάζει τους πάντες

Ευρωεκλογές 2019: Ο Φάρατζ απειλεί να "ψαλιδίσει" τα όνειρα του Σαλβίνι για το Ευρωκοινοβούλιο

Χουντής: "Να απομονωθεί η ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη"

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ