Ευρωεκλογές 2019: Ποια πολιτική συμμαχία θα αναδείξουν οι κάλπες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Ευρωεκλογές 2019: Ποια πολιτική συμμαχία θα αναδείξουν οι κάλπες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Ευρωκοινοβούλιο 123rf.com

Ποιες δυνάμεις θα χαράξουν τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κρίσιμες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα στελέχη των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σε 21 χώρες της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο τους είναι αυτοί που θα αναδείξουν τη νέα ισορροπία δυνάμεων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκλογή ενός από τα σημαντικότερα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, αυτό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Του οργάνου που αποτελεί την καρδιά του μηχανισμού της ΕΕ και χαράσσει τους βασικούς προσανατολισμούς της Ένωσης.

Σήμερα το πρωί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει τις πόρτες του για πάνω από 1000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Η αίθουσα της Ολομέλειας έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου με γιγαντοοθόνες όπου θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.

 Μόλις κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η “προβολή των αποτελεσμάτων” λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι αυτές είναι οι σημαντικότερες ευρωεκλογές στην ιστορία. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ισχύει κάτι τέτοιο είναι ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω, λόγω της ανόδου των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων. Αν και είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να εμποδίσουν αποφάσεις, ωστόσο, σε ένα βαθμό, αλλάζουν τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Τα δύο μεγάλα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) αναμένεται να καταγράψουν απώλειες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις , αυτές οι δύο πολιτικές Ομάδες που στην απερχόμενη ευρωβουλή μετρούσαν 406 έδρες από τις 751, στη νέα ευρωβουλή δεν θα λάβουν πάνω από 319 – μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 376 εδρών.

Επομένως για πρώτη φορά θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τριών ή και τεσσάρων κομμάτων. Η πιο πιθανή συμμαχία είναι αυτή μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων (ALDE), οι οποίοι αναμένεται να καταγράψουν σημαντική άνοδο με τους ευρωβουλευτές της «Δημοκρατίας Μπροστά» του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι  σχεδιάζουν μια κεντρώα δύναμη που φιλοδοξούν να γίνει ο βασικός άξονας μιας μεγάλης πλειοψηφίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς  έχει διαμηνύσει ότι θέλει να οικοδομήσει έναν προοδευτικό συνασπισμό από τη ριζοσπαστική αριστερά του Τσίπρα και τους Πράσινους, ως τους Φιλελεύθερους του Μακρόν.  Ένα συνασπισμό που δεν θα επαναφέρει την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version