Ευρωεκλογές 2019: Τα ποσοστά της αποχής και οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

Ευρωεκλογές 2019: Τα ποσοστά της αποχής και οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων
Μήνυμα που ενθαρρύνει την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες AP

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή - Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η τετραήμερη διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών. Περίπου 420 εκατ. Ευρωπαίοι ψηφοφόροι από 28 κράτη-μέλη, καλούνται να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές της 9ης νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής.

Μετά τους πολίτες της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τσεχίας και της Ιρλανδίας, σήμερα καλούνται στις κάλπες οι πολίτες της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας, ενώ αύριο ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών).

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΧΗΣ

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή. Η ΕΕ είναι ένας θεσμός που συχνά οι πολίτες δεν κατανοούν τους πολύπλοκους μηχανισμούς του και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές και εθνικιστές.

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 ήταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ, 42,6%, από 43% στις ευρωεκλογές του 2009 και 45,5% στις ευρωεκλογές του 2004.

Από τις πρώτες ευρωεκλογές του 1979, το ποσοστό συμμετοχής ολοένα και μειώνεται, από 62% στο 50% το 1999.

Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 89,7% και 85,6%, αντιστοίχως, το 2014.

Υψηλότερα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι και τα ποσοστά συμμετοχής στις χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, όπως στην Ελλάδα (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν 60%, έναντι 42,6% στην ΕΕ.), την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σλοβακία (13% το 2014), στην Τσεχία (18,2%) και στην Πολωνία (23,8%).

ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας δεν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα παρά μόνο όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες την Κυριακή το βράδυ στην Ιταλία (10 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες προβλέψεις του σχετικά με τη μελλοντική σύνθεση της Ευρωβουλής από τις 7 μ.μ., με βάση ένα μείγμα exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version