Ισορροπημένο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής η ΝΔ

Ισορροπημένο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής η ΝΔ
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα για τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές στην Πύλο την Κυριακή 18 Μαΐου 2014. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Η ερμηνεία της Συγγρού, τα πολιτικά ζητήματα και τα πέντε μεγάλα γαλάζια προβλήματα

της Βίκυς Σαμαρά

Ισορροπημένο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής η Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας να βλέπει τη “μεγάλη εικόνα” στον αυτοδιοικητικό χάρτη και όχι τις “πληγές” στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

Η Συγγρού εκτιμά ότι το γεγονός πως οι υποστηριζόμενοι από τη Ν.Δ υποψήφιοι πέρασαν στο δεύτερο γύρο σε 12 από τις 13 περιφέρειες, επιβεβαιώνει τη στρατηγική για αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες και θεωρεί πως η εικόνα πολιτικής ανατροπής στην οποία επένδυε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαιώθηκε.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπολογίζουν άλλωστε πως σε απόλυτο αριθμό ψήφων η Ν.Δ έχει το προβάδισμα, αθροίζουν υπέρ της Ν.Δ τα ποσοστά των ανταρτών και εκτιμούν ότι την επόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει μία το πολύ περιφέρεια, ενώ οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης την πλειοψηφία.

Τα πέντε μεγάλα γαλάζια προβλήματα είναι όμως η Αττική και η Αθήνα, όπου οι υποψήφιοι της Ν.Δ έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, ο Πειραιάς όπου ο Βασίλης Μιχαλολιάκος αντιμετωπιζει τον κίνδυνο ήττας, η Κεντρική Μακεδονία όπου το προβάδισμα του αντάρτη Απόστολου Τζιτζικώστα έναντι του εκλεκτού του Μαξίμου Γιάννη Ιωαννίδη είναι συντριπτικό και η Θεσσαλονίκη που θεωρούνταν εξ αρχής χαμένη υπόθεση, έστω και εάν ο Σταύρος Καλαφάτης τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών ανοίγει και μία σειρά από πολιτικά ζητήματα για το Μαξίμου:

*Ακόμη και εάν το αποτέλεσμα δεν ερμηνευθεί ως αποδοκιμασία της δικομματικής κυβέρνησης, δεν είναι βέβαιον πως μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο για την ηγεσία της Ν.Δ, καθώς σε όλα τα μέτωπα που χειρίστηκε το Μαξίμου υπήρξε πρόβλημα.

*Το διψήφιο ποσοστό της Χρυσής Αυγής τόσο στην Αθήνα με τον Ηλια Κασιδιάρη, όσο και -πολύ περισσότερο- στην Αττική με τον λιγότερο προβεβλημένο ως πρόσωπο Ηλία Παναγιώταρο, δημιουργεί προβληματισμό εν όψει της ευρωκάλπης.

*Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν δεδομένο πως οι ψηφοφόροι των “ανταρτών” στις αυτοδιοικητικές θα επιλέξουν Ν.Δ στις ευρωεκλογές. Για αυτό και η σταδιακή κορύφωση της πόλωσης με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι προσεκτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού χθες το βράδυ, ο οποίος σημείωσε πως δεν θα σταθεί απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που αποδοκίμασαν τις επιλογές της Ν.Δ. Η ερμηνεία αυτή μένει όμως να επιβεβαιωθεί.

*Η στρατηγική της προσμέτρησης και των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίων, όπου δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο γαλάζιοι, έχει ως γνώμονα την επιβίωση της δικομματικής, προκαλεί όμως και δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι επίσης βέβαιο πως θα μεταφραστεί στο δεύτερο γύρο και στην ταυτόχρονη αναμέτρηση των ευρωεκλογών, όπως και γενικότερα είναι άγνωστο πως θα επηρεάσει η πρώτη Κυριακή τους ψηφοφόρους στις 25 Μαϊου.

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν την πρώτη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως τα κάλυψε το NEWS 247 μέσω της πρωτοποριακής live blogging πλατφόρμας του.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα των περιφερειών στον διαδραστικό χάρτη του NEWS 247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα