Λαφαζάνης: Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή

Λαφαζάνης: Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ 80η ΔΕΘ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) Ευρωκίνηση

Τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου Λαφαζάνης και Κωνσταντοπούλου. Το μήνυμα Γλέζου που άνοιξε τη συζήτηση, τα πυρά κατά Τσίπρα και το σχέδιο του κόμματος για εθνικό νόμισμα

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με την απελθούσα πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκεί τα δύο πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εξηγήσουν τους λόγους που αποχώρησαν από το κόμμα, τις επιλογές Τσίπρα που τους απομάκρυνε από την κυβέρνηση και την επόμενη μέρα μιας ελληνικής οικονομίας με εθνικό νόμισμα.

Το μήνυμα Γλέζου που άνοιξε τη Συνέντευξη

Με μήνυμα του Μανώλη Γλέζου ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου των Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου στη ΔΕΘ. Το στέλεχος της αριστεράς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε: “Ετούτες οι εκλογές είναι καθοριστικές, γιατί δίνουν τη δυνατότητα να σαρώσει ο λαός όλο το σάπιο καθεστώς, όλο το καταπιεστικό καθεστώς, όλο το καθεστώς της βίας και να αναδείξει πρωταγωνιστή των εαυτό του.

Καλώ όλους τους παλιούς συναγωνιστές μου να καλούν όπως και τότε μπροστάρηδες στον αγώνα και να αναφωνήσουμε εμπρός Ελλάδα για το δίκιο και τη λευτεριά» τόνισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς”. Μάλιστα σχολιάζοντας το μήνυμα η κα. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δείχνει πως η ΛΑ.Ε είναι το πρώτο ανάχωμα στη μνημονιακή λαίλαπα και η πραγματική ελπίδα.

Δεν έριξε η Αριστερή Πλατφόρμα την κυβέρνηση

Ο κ. Λαφαζάνης κλήθηκε να απαντήσει στην κατηγορία που του προσάπτει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πως δηλαδή με την αποχώρησή του, αλλά και των υπολοίπων βουλευτών που δεν ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, έριξαν την κυβέρνηση. “Οι κυβερνήσεις πέφτουν από προτάσεις δυσπιστίας” σημείωσε ο βουλευτής.

Όπως είπε: “Δεν τόλμησε ο Τσίπρας να ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης. Γιατί δεν το έκανε; Γιατί φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε, όχι φυσικά από εμάς. Αλλά από μνημονιακούς. Το Ποτάμι ίσως έκανε αποχή”. Επιπλέον ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε τη Βουλή γιατί εκεί θα έπαιρναν οι πολλοί τον λόγο. “Έτσι θα στριμωχνόταν μετά το μνημόνιο. Αλλά η κυβέρνηση ήθελε να πάει σε εκλογές εξπρές για να αιφνιδιάσει το δικό μας όχι. Έπεσε έξω” σημείωσε.

Η ηγεσία του ΚΚΕ μας έχει αναδείξει σε κύριο αντίπαλό της

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίθεση που δέχεται η ΛΑ.Ε. από το ΚΚΕ ανέφερε πως “η ηγεσία του ΚΚΕ μας ξεχωρίζει θαυμάσια και μας έχει αναδείξει σαν κύριο αντίπαλο της σε αυτή την εκλογική μάχη”. Αναφέρθηκε μάλιστα σε φυλλάδιο του Περισσό στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην αντιπαράθεση με τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ ελάχιστες γραμμές αφιερώνονται όπως είπε στη Χρυσή Αυγή.

“Εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΚΚΕ. Κάθε άλλο” συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης. “Πιστεύουμε ότι ο αντίπαλος είναι τα μνημόνια και το κατεστημένο. Καλούμε μαζί μας όλες τις δυνάμεις και το ΚΚΕ. Με θλίβουν οι προσωπικές επιθέσεις, δεν συνηθίζονται αυτά στην αριστερά”.

Αναγκαία η επιλογή εθνικού νομίσματος

Φυσικά η συζήτηση περιστράφηκε και από το θέμα της εξόδου της χώρα από την ευρωζώνη. “Η επιλογή του εθνικού νομίσματος είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε σε έναν νέο δρόμο. Ο δρόμος μας δεν είναι ανθόσπαρτος. Δεν θα γίνει αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη” είπε ο κ. Λαφαζάνης, που συμπλήρωσε πως το νόμισμα δεν είναι φετίχ για το κόμμα του. “Φτάσαμε εδώ με ευθύνη των κατεστημένων και μας έβαλαν στην κρίση και συνεχίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν είπαμε ότι θα βγάλουμε από την τσέπη τη μαγική λύση. Είναι μια δύσκολη επιλογή για το πρώτο διάστημα, αλλά όχι μεγαλύτερες από τα μνημόνια και τις νέες καταστροφές που έρχονται”.

Αναφερόμενος ακόμη σε άλλα παραδείγματα Ευρωπαϊκών χωρών με εθνικό νόμισμα είπε: “Στην Ε.Ε. υπάρχουν δέκα εθνικά νομίσματα και δεν βλέπω χώρες σαν τη Δανία να δυστυχούν και να καταστρέφονται. Η Τσεχία δεν επέλεξε τον δρόμο του ευρώ γιατί κατάλαβε για τι πρόκειται. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση με προοπτική για τη χώρα”.

“Υπάρχει και η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση, που είναι πάνω από τις πρόσκαιρες θυσίες που μπορεί να υποστεί κάποιος. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός ανάμεσα στο ευρώ και τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά του, θα επιλέξει τη δεύτερη επιλογή, όχι την πρώτη” σημείωσε.

Κωνσταντοπούλου: Το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία

Για το ίδιο θέμα η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία. “Αυτό το δίλημμα τέθηκε από τους δανειστές και με αυτό πρέπει να απαντηθεί”. Μιλώντας για την ΕΕ εξήγησε πως “ο σκοπός και ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η διαφύλαξη της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών. Στην Ελλάδα έχουμε ύφεση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε καιρό ειρήνης. Αυτό δεν είναι ευημερία”.

Μας έδιωξαν από την κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όμως απάντησε και στο ερώτημα γιατί αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκανε νωρίτερα. “Έξι μήνες που υπήρξαμε κυβέρνηση, όσοι φύγαμε, όσους μας έδιωξαν για την ακρίβεια με τον ανασχηματισμό, ο καθένας στο υπουργείο του έδωσε αγώνα και έκανε πολύ καλό έργο” και συμπλήρωσε: “Ασκήσαμε δημόσια κριτική μέσα από τα όργανα μας για τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων, καταθέταμε εναλλακτικές προτάσεις πάντα και αυτά δημοσιεύονταν στον Τύπο. Μας επέκριναν μάλιστα για τις διαφοροποιήσεις μας ότι υπονομεύουμε την κυβέρνηση. Δώσαμε μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε κάτι για το οποίο δεν είχαμε αυταπάτες”.

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν θα μπορούσε να παραμείνει μια ομάδα βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε το μνημόνιο. Ως αντιμνημονιακοί δεν θα μπορούσαν, είπε, να κατέβουν στις εκλογές μαζί με τον “εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ” που έφερε το τρίτο μνημόνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα