Μητσοτάκης: Θα διατηρήσω τη 13η σύνταξη, θα τελειώσω την ομηρία των αναπληρωτών

Μητσοτάκης: Θα διατηρήσω τη 13η σύνταξη, θα τελειώσω την ομηρία των αναπληρωτών
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι πρόθεση του είναι να διατηρηθεί το επίδομα της 13ης σύνταξης ως τακτική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην παιδεία με προτεραιότητα στους αναπληρωτές, αλλά και μείωση δαπανών δημοσίου.

Τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να διατηρήσει το επίδομα όπως είπε, τη 13η σύνταξη που δόθηκε εφέτος και του χρόνου ως μία τακτική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο Star έκανε λόγο για αξιολόγηση των δαπανών του δημοσίου και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα ως προς αυτό, αντίθετα ξεχείλωσε το δημόσιο. Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα κάνει στοχευμένες προσλήψεις στο δημόσιο εκεί που υπάρχει ανάγκη και πρόσθεσε “μακάρι να μπορούμε να ξεφύγουμε από αυστηρούς περιορισμούς και να προσλάβουμε και περισσότερους πολίτες μας εφόσον μας το επιτρέψει ο προϋπολογισμός”.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε προσλήψεις στην παιδεία στην υγεία και σε 1.500 προσλήψεις αστυνομικών που τις θεωρεί όπως είπε απολύτως απαραίτητες

Τόνισε ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή για να αυξήσει τα έσοδα, αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανείς που δεν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη και σήμερα σπατάλη στο δημόσιο. “Πιστεύετε ότι και σήμερα ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία είναι υπόδειγμα χρηστής διαχείρισης;” αναρωτήθηκε σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχουν κεντρικά συστήματα προμηθειών.

Ξεκαθάρισε ότι δε θα ανεχθεί προσλήψεις άσκοπες ούτε προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς αντικείμενο, αλλά τόνισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος

Δήλωσε όμως ότι πρέπει να τελειώσει η ομηρία των αναπληρωτών καθηγητών και προανήγγειλε ότι θα σχεδιάσει προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην παιδεία με προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα “βοήθεια στο σπίτι” όπου δουλεύουν άνθρωποι 10-15 χρόνια, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου το δημόσιο προσλαμβάνει τακτικό προσωπικό εκεί που θα μπορούσε να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και είπε ότι: “Δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Ή θα προσλαμβάνουμε τακτικό προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη ή θα προσλαμβάνουμε τακτικό προσωπικό με κομματικά κριτήρια”, καταλήγοντας: “Όποιος προσελήφθη προσελήφθη, αυτό δεν αλλάζει. Αλλά ας κοιτάξουμε μπροστά και ας αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας”.

Ερωτηθείς πόσο σύντομα μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ άμεσα, μπορεί όμως να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση συνολικά και να πάει στο μειωμένο συντελεστή 13%. Είπε επίσης ότι θα εξετάσει και τη δυνατότητα να υποστηριχθούν οι αγρότες μεταφέροντας στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τις περισσότερες πρώτες ύλες που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, αλλά η τελική μείωση του ΦΠΑ σε δύο συντελεστές αφορά το δεύτερο ήμισυ της τετραετίας. “Βλέπετε ότι έχω μία υποχρέωση να εξηγώ το χρονοδιάγραμμά μας, διότι δεν έχω δικαίωμα να καλλιεργήσω μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που δικαιούνται να έχουν οι πολίτες” είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα επιδόματα για τους τρίτεκνους και ότι εάν υπάρχει δημοσιονομική άνεση θα τα επαναφέρει εκεί που ήταν πριν το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version