Ο Τσίπρας πρωθυπουργός: Πρώτη φορά πολιτικός όρκος και επίσκεψη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής

Ο Τσίπρας πρωθυπουργός: Πρώτη φορά πολιτικός όρκος και επίσκεψη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής
Ο πρεωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή όπου κατέθεσε ανθοδέσμη για να τιμήσει τους εκεί εκτελεσθέντες, την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός. Μετέβη στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου (Vids)

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Αλέξη Τσίπρα ο Κάρολος Παπούλιας. Λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι, προχώρησε και στην ορκωμοσία του με πολιτικό όρκο, όπως και επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρωθυπουργός.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γγ της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε -όπως λέει ο όρκος, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο περί συγκρότησης κυβέρνησης- στην τιμή και τη συνείδησή του ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Στο σύντομο διάλογό του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται διερευνητική εντολή, αλλά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απάντησε πως θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα τον ορκίσει πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό μέγαρο την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

 

Ο κ. Τσίπρας τότε απάντησε πως καλό θα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, γιατί την κυβέρνηση την περιμένει ανηφορικός δρόμος.

Στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή μετέβη ο Αλ. Τσίπρας, για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Πρόκειται για την πρώτη, συμβολική κίνηση του νέου πρωθυπουργού.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν στο Σκοπευτήριο πολίτες, οι οποίοι τον χειροκρότησαν θερμά και φώναξαν συνθήματα για τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται μάλλον για αύριο, Τρίτη.

Σημειώνεται ότι όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί την πρώτη υπόσχεση για μικρό και ευέλικτο σχήμα συγχωνεύοντας υπουργεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών συνενώνεται, ενισχύεται και θα προκύψει υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας Πολίτη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα το αναλάβει ο Σκουρλέτης.

Ο Γιώργος Σταθάκης τοποθετείται στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αντίδραση ΝΔ για τον πολιτικό όρκο

“Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας” σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει πολιτικό όρκο ως πρωθυπουργός. “Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία”, κατέληξε.

Μεταξύ διευθυντών των γραφείων απελθόντος και νέου πρωθυπουργού, θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, θα ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Ως εκ τούτου, απελθών και νέος πρωθυπουργός δεν θα συναντηθούν κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση.

Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συναντήθηκε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας

Τις καλές σχέσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας επιβεβαίωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στην περίπου μισής ώρας συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ Eurokinissi

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια, την ορκωμοσία με πολιτικό όρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ορκωμοσία δεν θα παραστεί ο κ. Ιερώνυμος. 

“Έρχομαι να πάρω την ευχή σας, οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ’ ό,τι ήταν πριν” δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον κ. Ιερώνυμο.

“Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει”, πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά- σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα». 

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και τον διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Παπά. Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο τέλος της ο κ. Τσίπρας ζήτησε και πάλι την ευχή του αρχιεπισκόπου επισημαίνοντας ότι “θα μας χρειαστεί”.

Η συμφωνία με τον Καμμένο

Προηγήθηκε η πρωινή επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην Κουμουνδούρου και η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης με μια πλειοψηφία 162 βουλευτών.

Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε τη νύχτα από τον νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περί τα 50 λεπτά.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος δήλωσε:

“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης”.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν αποκάλυψε ποια χαρτοφυλάκια θα λάβει το κόμμα του και είπε ότι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος “θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό”.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα