Οι αναποφάσιστοι και η αποχή ο μεγάλος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναποφάσιστοι και η αποχή ο μεγάλος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ
Pre-election rally of Syriza leader Alexis Tsipras in Aigaleo district, in Athens, Greece on September 3, 2015. / , 3 2015. SOOC

Μόλις 16 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα προκειμένου να συσπειρώσουν το κόμμα και να μειώσουν τις απώλειες και τις διαρροές

Κάθε δυνατή κίνηση είναι αποφασισμένοι να κάνουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου η αποσυσπείρωση να πάρει ένα τέλος και ο ΣΥΡΙΖΑ να παγιωθεί στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων και να ανοίξει τη ψαλίδα με τη ΝΔ.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας από τον Σεπτέμβριο του 2012, που βρέθηκε στην  θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αρνήθηκε ποτέ να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης άλλαξε τους αρχικούς σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου.  Η αρχική εικόνα που προκλήθηκε δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το παρών τη Δευτέρα το μεσημέρι στο ραντεβού που έχει κάθε χρόνο με τους δημοσιογράφους.

Από την Β΄  Αθήνας χθες το βράδυ και την Λειβαδιά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί του Σάββατο στην Καισαριανή πριν μεταβεί στην συμπρωτεύουσα για να αναλύσει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και αντιστιθμιστικών μέτρων σε σχέση με το μνημόνιο. Παράλληλα να υπενθυμίσει τις τομές στις οποίες προχώρησε το επτάμηνο που πέρασε, δείχνοντας πως παρά τις αντιξοότητες και τη διαπραγμάτευση ένα μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η παρουσία του στην Κοζάνη την Δευτέρα το βράδυ, όπου θεωρείται ένα «κάστρο» της Ραχήλ Μακρή, η οποία πλέον «μετακόμισε» στην Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στις κλειστές συσκέψεις της Κουμουνδούρου σχεδιάζουν συνεχώς τα επόμενα βήματα προκειμένου να αλλάξει το γρηγορότερο δυνατό η εικόνα των δημοσκοπήσεων, τη στιγμή που βλέπουν πως η απήχηση που έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και προς το χώρο του κέντρου είναι σημαντική.

Πρώτος στόχος αποτελούν τόσο οι αναποφάσιστοι όσο και οι πολίτες που έχουν αποφασίσει να απέχουν, λόγω της απογοήτευσης που έχει επέλθει από την ψήφιση του μνημονίου.

Η προσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων αναμένεται να γίνει είτε με την παρουσίαση του εναλλακτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα αντίβαρα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε με την επίθεση που εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ εστιάζονται στο γεγονός ότι η Συγγρού δεν έχει δώσει το στίγμα της ποτέ στο παρελθόν για μια σειρά από θέματα, όπως το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ, το ασφαλιστικό κ.α.

Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις στην Κουμουνδούρου και βλέποντας το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας να απομακρύνεται τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν ήδη «στρογγυλέψει» τις απόψεις τους γύρω από το θέμα των συνεργασιών. Αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση τη ΝΔ και προσωποποιώντας το παλιό με τους υπουργούς που έχουν κυβερνήσει έως τώρα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλοι πρώην υπουργοί αφήνουν ανοιχτά παράθυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ.

Επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να ξορκίσουν το σενάριο της ακυβερνησίας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα.

Το προεκλογικό αφήγημα ήδη άλλαξε και στο επίπεδο των συνθημάτων. Από το «Μόνο Μπροστά» το κεντρικό μήνυμα που συνοδεύει από χθες τον Αλέξη Τσίπρα είναι το «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Κερδίζουμε το αύριο», ενώ πολύ σύντομα και άλλα συνθήματα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς θεαματικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη σχεδόν “κλείσει” και το θέμα των ψηφοδελτίων. Το “άνοιγμα” που επιθυμεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρείται να γίνει κυρίως μέσω των τοπικών κοινωνιών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιλεγεί πρόσωπα προβεβλημένα και αποδεκτά με παρουσία στα κοινά όλο το τελευταίο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα