Οι Έλληνες ψηφίζουν: Τέλος στον πολιτικό φανατισμό στα Γιάννενα

Οι Έλληνες ψηφίζουν: Τέλος στον πολιτικό φανατισμό στα Γιάννενα

Επόμενη στάση για το οδοιπορικό του NEWS 247 "Οι Έλληνες ψηφίζουν" τα Γιάννενα. Πληγή στην παραγωγή, τις υπηρεσίες και το εμπόριο το Μνημόνιο. "Όλοι στις κάλπες", προτρέπουν οι Γιαννιώτες

Τελικά, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα. Οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου αποδεικνύουν ότι το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε νέα τροχιά και το εκλογικό σώμα άφησε πίσω του τον φανατισμό των περασμένων ετών. 

Αυτό επιβεβαιώνει και το Οδοιπορικό του NEWS 247 “Οι Έλληνες ψηφίζουν” που έφτασε μέχρι την πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, τα Γιάννενα και σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ” Ήπειρος TV και το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό σάιτ palmosipirou.gr έδωσε το λόγο σε απλούς πολίτες, αφού αυτοί είναι οι βασικοί ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι και μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της περιοχής ζουν με την αγωνία του αύριο, ενώ εύχονται η επόμενη ημέρα των εκλογών να βάλει τέλος στην οικονομική αιμορραγία των 2, 5 τελευταίων χρόνων.

Στις πλατείες των γραφικών Ιωαννίνων, οι εκλογές αποτελούν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων, ενώ ακόμα και στα ταξί, οι πολίτες δεν χάνουν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πιο ρευστή πολιτική ατμόσφαιρα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

“Από τους πελάτες ακούω ότι υπάρχει τάση προς τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θα το ξαναψηφίσουν και αρκετοί, που πιστεύουν ότι με το να απέχουν, τιμωρούν το πολιτικό σύστημα”, αναφέρει αυτοκινητιστής στην περιοχή.

Μαζί ξεκινάμε μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης. Μόλις λίγα λεπτά αρκούν για να διαπιστώσουμε ότι τα Γιάννενα έχουν υποστεί τεράστια οικονομική πληγή που ανάγκααε τους περισσότερους να κόψουν πολυτέλειες και περιττά έξοδα και να προσαρμοστούν σε μία νέα “πετσοκομμένη” καθημερινότητα.

Ακόμα και σε ώρα αιχμής, οι άλλοτε κερδοφόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου είναι άδειες και οι πιο κεντρικοί δρόμοι σχεδόν ερημικοί. “Η Νο 1 παραγωγή μας είναι τα λουκέτα”, αναφέρει ο οδηγός.

Στην πόλη δεν υπάρχουν αφίσες τοπικών υποψηφίων. Το Μνημόνιο άλλωστε, περιέκοψε και τις προεκλογικές δαπάνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εκτύπωση φυλλαδίων στην Ήπειρο φέτος μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με τις δύο τελευταίες εκλογές.

Έντονη είναι και η κραυγή αγωνίας που έρχεται από τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής. Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη συρρίκνωση της σοδειάς και την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους, ενώ βασική προτεραιότητά τους είναι η διάσωση της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας “ΔΩΔΩΝΗ”, η οποία στηρίζει την τοπική οικονομία από το 1967.

“Αυτή τη ΔΩΔΩΝΗ, το Μνημόνιο σήμερα την ξεπουλά. Αυτήν που κράτησε και κρατάει ζωντανά τα χωριά και την ύπαιθρο”, αναφέρει εκπρόσωπος κτηνοτρόφων, ο οποίος φοβάται οριστικό ξεκλήρισμα του κλάδου με 6.000 ανέργους και πανάκριβα ή αμφιβόλου ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Ο ίδιος δεν διστάζει μάλιστα να καλέσει τον κόσμο να στηρίξει κόμματα που έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα του και όχι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Θα τολμήσουν τελικά τα Γιάννενα να περάσουν στην ιστορία, με ένα ανατρεπτικό εκλογικό αποτέλεσμα;

* Ευχαριστούμε θερμά τον τηλεοπτικό σταθμό ” Ήπειρος TV “, το ειδησεογραφικό πόρταλ palmosipirou.gr και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα για την επιμέλεια και διεξαγωγή οδοιπορικού στα Γιάννενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα