Παπανδρέου: Ο Σαμαράς που πετροβολούσε δύο χρόνια την προσπάθειά μας, μετά υπηρέτησε το Μνημόνιο

Παπανδρέου: Ο Σαμαράς που πετροβολούσε δύο χρόνια την προσπάθειά μας, μετά υπηρέτησε το Μνημόνιο
Ομιλία του Προέδρου Του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη Λάρισα, χθες Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε για το ρίσκο της δημιουργίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, τις επιλογές του όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009 και το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Τι απαντά στο ενδεχόμενο συνεργασίας, τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ (Vids)

“Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα. Σήμερα πήραμε μία απόφαση να ξεκινήσουμε κάτι από την αρχή, γιατί στο ΠΑΣΟΚ είχαμε ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση της δεξιάς πολιτικής. Δεν μιλάω για μία απλή συνεργασία, όπου θέτεις όρους και έχεις διαφοροποιήσεις σε σημαντικά θέματα. Θεωρώ ότι είναι μία λύτρωση πολλών πολιτών που θέλουν ένα κόμμα δημοκρατικό”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπανδρέου είπε πως “το πασοκ έτσι όπως έχει καταντήσει, με πονάει κι εγώ και λόγω παράδοσης και λόγω ταύτισης τόσα χρόνια, αλλά η πρόσφατη μας απομίωσε από τις βασικές αρχές και αξίες. Έθεσα τα θέματα και πριν και πρόσφατα για ένα ανοιχτό Συνέδριο, συμμετοχικά και δημοκρατικά, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μέσα μου στη συνείδησή μου είπα, ότι πρέπει να κάνω ένα νέο ξεκίνημα και για τις δυνάμεις του σοσιαλισμού και για τη χώρα”.

Απαντώντας στην κριτική που του έχει γίνει ότι κατά την πρωθυπουργία του απουσίαζε στο εξωτερικό και δεν πήγαινε στη Βουλή, απάντησε:

“Δεν απείχα, γιατί ήμουν συνέχεια παρών και στις δύσκολες αποφάσεις και στο κοινοβούλιο.Γύρισα τον κόσμο για να πω τις θέσεις του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να φτιάξουμε ένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος, είναι η θέση του 2009 και είναι και η θέση του τώρα. Αν είχαμε φτιάξει ένα σοβαρό κράτος που δεν θα σπαταλάμε πόρους, που δεν θα υπηρετεί το κατεστημένο, αν δεν φτιάξουμε αυτό το κράτος ούτε οικονομία θα φτιάξουμε ούτε φορολογία ούτε θα προστατεύσουμε τον συνταξιούχο ούτε την παιδεία. Κάναμε τη Διαύγεια, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τον Καλλικράτη, το Opengov για αξιοκρατία”.

“Ο Σαμαράς πετροβολούσε δύο χρόνια την προσπάθειά μας”

Κληθείς να απαντήσει για τις συναντήσεις με τον Στρος Καν πριν την υπογραφή του Μνημονίου, είπε:

“Το μνημόνιο δεν το έφερε κανένας με την υπογραφή του. Το Μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Κι όσοι σήμερα, ακόμα και ο κ. Σαμαράς που πετροβολούσε 2 χρόνια την προσπάθειά μας, μετά το υπηρέτησε. Δεν ήταν μονόδρομος, μπορούσαμε να χρεοκοπήσουμε, να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Εγώ γιατί γύρναγα ανά τον κόσμο ως επαίτης, για να ζητήσω να μας στηρίξουν;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ευθύνη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαική Ένωση για τα στοιχεία. Έγινε στατιστική απάτη. Ποτέ δεν είπα τη λέξη διεφθαρμένη χώρα, είπα ότι στη χώρα μας υπάρχει και διαφθορά. Εγώ το είπα; Το είπαν οι εκθέσεις της Διεθνούς Διαφθοράς. Τι ξέραμε και τι δεν ξέραμε, γιατί εγώ ρώτησα τον κύριο Καραμανλή και δεν μου απάντησε. Εάν δεν είχαν γίνει εκλογές και δεν είχαμε βάλει εμείς πλάτες, θα είχαμε φτάσει στη χρεοκοπία. Μιλούσαν για τις ελληνικές στατιστικές και γελούσαν. 5 χρόνια η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν έκανε τίποτα. Το πρώτο 3μηνο του 2010 κάναμε μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το 2009 40%” και “κάναμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ σε χρέος”.

“Από τον Στρος Καν ζήτησα τεχνική βοήθεια. Είχε ζητήσει κι ο Καραμανλής το 2005”

“Δεν ήθελα να μπω σε κανέναν μηχανισμό. Υπήρχε κίνδυνος να χρεοκοπήσουμε, όταν δεν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές, θα πρέπει να στραφείς αλλού. Δεν υπήρχε τότε ο μηχανισμός. Εμείς τον φτιάξαμε”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος, ενώ πρόσθεσε:

“Καμία συνωμοσία. Δεν είχα συναντηθεί πιο πριν με τον Στρος Καν. Ζήτησα τεχνική βοήθεια. Ξέρετε ποιος είχε ζητήσει τεχνική βοήθεια; Ο Καραμανλής το 2005, για τα φορολογικά. Τον πρώτο μήνα είδαμε το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος. ​Κανένας δεν περίμενε τις αντιδράσεις των αγορών. Υπήρξε μεγάλη πίεση”.

“Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Με πόνεσαν τα μέτρα που έπρεπε να πάρω διότι αδικούσαν πολύ κόσμο”, είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας πως πρέπει να φτιάξουμε ένα σωστό κράτος και πως ο ίδιος συγκρούστηκε με μεγάλα συμφέροντα που ήθελαν να κρατήσουν τα προνόμιά τους.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εκλογές, είπε:

“Στην κρίση ακόμα και με αυτοδυναμία δεν μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση. Χρειάζεται πλαίσιο, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος. Εγώ προτείνω ένα ελληνικό σχέδιο με σημαντικές αλλαγές. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τα πραγματικά αίτια; Αν μιλάει με το να σκίσουμε το Μνημόνιο, δεν έχει καταλάβει τα πραγματικά αίτια. Μακάρι να πάρει όποιο κόμμα, όσους συνομιλητές μπορεί, το θέμα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα