Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των Αυστριακών ‘εγκεφάλων’ και του Έλληνα συνεργού τους για την απάτη-‘πυραμίδα’ της Lyoness

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των Αυστριακών ‘εγκεφάλων’ και του Έλληνα συνεργού τους για την απάτη-‘πυραμίδα’ της Lyoness
Στιγμιότυπο από την στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο στην Αθήνα την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Χρησιμοποιώντας «πυραμιδικό» σύστημα ανάπτυξης εταιρίας, κατάφεραν να εξαπατήσουν τουλάχιστον 20 άτομα σε διάστημα τριών ετών

Στη δημοσιότητα, δόθηκαν κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας τριών ατόμων, δύο αλλοδαπών κι ενός ημεδαπού, τα οποία ενέχονται σε απάτη κακουργηματικής μορφής, σχετικά με παράνομη δραστηριότητα εταιριών σε βάρος ανυποψίαστων συνεργατών – πελατών τους.

Ειδικότερα, πρόκειται για το ζευγάρι των Αυστριακών, Herbert Teissel του Herbert και της Christine, γεν. 02-03-1965 στην Αυστρία, της συζύγου του Anna Teissel του Stanislav και της Maria, γεν. 29-06-1969 στην Πολωνία και του Έλληνα συνεργού τους, Φωκίωνα Φουντουκίδη του Γεωργίου και της Γλυκερίας, γεν. 15-01-1961 στην Τριάδα Σερρών. 

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 17-08-2015, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, κρίνεται αναγκαία, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό της εν λόγω πράξης καθ’ όσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσους παθόντες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις του κατηγορουμένου να προσφύγουν στις αρμόδιες Αρχές προς διερεύνηση των πράξεων.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 2310-388354 και 388350. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας. Σε ότι αφορά την υπόθεση, εξιχνιάστηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, απάτη κακουργηματικής μορφής, σχετικά με παράνομη δραστηριότητα “πλέγματος” εταιριών, σε βάρος ανυποψίαστων συνεργατών και πελατών τους.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα, δυο αλλοδαποί, ηλικίας 50 και 46 ετών (ανδρόγυνο) και τρεις Έλληνες, ηλικίας 58, 52 και 54 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της «Απάτης σε βαθμό κακουργήματος, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση» και για παράβαση του Νόμου περί «Προστασίας των καταναλωτών». Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από το Νοέμβριο του έτους 2010, συστήθηκαν συνολικά πέντε εταιρίες, μία εκ των οποίων αποτελούσε υποκατάστημα της εταιρίας Lyoness με έδρα την Ελβετία, με κατά περίπτωση διαχειριστές και νόμιμους εκπροσώπους, το προαναφερόμενο ζευγάρι.

Σκοπός των εταιριών ήταν η ενεργή συμμετοχή των υποψήφιων θυμάτων τους με την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού, σ’ ένα εσκεμμένα πολύπλοκο και δυσνόητο πρόγραμμα που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες κι έχει τη δυνατότητα να τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας. Πραγματοποιώντας σεμινάρια και επιμελημένες συναντήσεις σε διάφορους χώρους, προσέλκυαν νέους συνεργάτες – πελάτες, στους οποίους υπόσχονταν πολυτελή ζωή και αυξημένα οικονομικά οφέλη, ως εταιρία με διεθνή παρουσία και δραστηριότητα.

Χρησιμοποιώντας πυραμιδωτή μορφή ανάπτυξης εταιρίας, έπειθαν επαγγελματίες ότι με την ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθούσαν, θα αποτελούσαν συμβεβλημένες επιχειρήσεις μιας εκ των πέντε προαναφερόμενων εταιριών και θα διεύρυναν το πελατολόγιό τους, ενώ θα εξασφάλιζαν έκπτωση στην παροχή υπηρεσιών και αγορά προϊόντων μεταξύ των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, με την διαβεβαίωση της εταιρίας για αυτόβουλη αποχώρηση των μελών οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν, λαμβάνοντας παράλληλα το αρχικό χρηματικό ποσό που κατέβαλαν, εξάλειψαν κάθε επιφύλαξη των θυμάτων τους, με αποτέλεσμα την άμεση ένταξή τους στο προαναφερόμενο πρόγραμμα.

Η παράνομη δράση των πέντε εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζεται στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Μυτιλήνης και των Μεγάρων Αττικής, ενώ από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε οτι από το Νοέμβριο του έτους 2010 έως τον Σεπτέμβριο του έτους 2013, εξαπατήθηκαν τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα. Σημειώνεται ότι, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 81.071,6 ευρώ. Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα