Σεισμός, Ιαπωνία: “Θα γίνουν μετασεισμικές ακολουθίες”

Σεισμός, Ιαπωνία: “Θα γίνουν μετασεισμικές ακολουθίες”

Για εκτενείς καταστροφές και πιθανές μετασεισμικές ακολουθίες, κάνουν λόγο οι Έλληνες σεισμολόγοι. Οι πλημμύρες σε εξέλιξη. Μεγάλο το βάθος των πλημμυρών. Φόβοι για καταστροφές σε παράλια της Αμερικής

Για τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 Ρίχτερ στις βορειοανατολικές ακτές του Τόκιο μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάς σημείωσε η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες.

“Κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Ιαπωνίας συγκρούονται η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού με την Ευρασιατική πλάκα”, εξήγησε ο κ. Λέκκας.

 Ως το μεγαλύτερο τσουνάμι, που έχει σημειωθεί εδώ και εκατό χρόνια στη Βόρεια Ιαπωνία, χαρακτήρισε αυτό, που πυροδότησε ο πολύ ισχυρός σεισμός στη χώρα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι “είναι το πρώτο τσουνάμι, που η εξέλιξή του αποτυπώνεται τηλεοπτικά, τόσο εμφανώς, από το ελικόπτερο, κάτι που δεν είχε συμβεί στα δύο προγούμενα, το 2004 στην Ινδονησία και πριν έναν χρόνο στη Χιλή”.

Ο κ. Συνολάκης εκτίμησε ότι “η ταχύτητά του ήταν 15 έως 20 χιλιόμετρα την ώρα και υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μία από τις δύο χώρες στον κόσμο που έχει πλήρες σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για τα τσουνάμι και σε αυτό αποδίδεται η ύπαρξη τόσο λίγων θυμάτων (αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων επιβεβαιωθεί). Η άλλη χώρα είναι οι ΗΠΑ, στις δυτικές ακτές της”.

Ο καθηγητής είπε, πάντως, ότι οι καταστροφές στην περιοχή, που επλήγη, θα είναι θα είναι μεγάλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα