Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φέρνει η αναταραχή στη Συρία

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φέρνει η αναταραχή στη Συρία
Πετρέλαιο AP

Εκτιμήσεις ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί σύντομα να εκτοξευθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν συνεχιστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, διατυπώνουν οι αναλυτές.

Για πρώτη φορά μετά από το Νοέμβριο του 2014, όταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μπρέντ βρίσκονταν στα 80 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου ετοιμάζεται για νέο μεγάλο άλμα, ενώ ήδη κινείται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Την ίδια στιγμή ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Akap Energy δηλώνει στο CNBC «Δεν θεωρώ ότι είναι ανέφικτο να δούμε τριψήφιες τιμές πετρελαίου σε κάποιο χρονικό σημείο φέτος, εάν τα πράγματα ξεφύγουν στη Μέση Ανατολή».

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014, λόγω της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας στη Συρία και αυξημένων ανησυχιών για τις προοπτικές μίας επικείμενης στρατιωτικής δράσης των δυτικών δυνάμεων. Τώρα που η στρατιωτική δράση είναι γεγονός, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους.

Ως προς τις προϋποθέσεις για να σκαρφαλώσουν περισσότερο οι τιμές, οι αναλυτές εστιάζουν στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν εκ μέρους ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την περαιτέρω εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akap Energy αναφέρει χαρακτηριστικά: Παράγοντες της αγοράς «γίνονταν περίγελως» όταν προέβλεπαν τιμές πετρελαίου στα 60 ή 70 δολάρια το βαρέλι πριν από έξι μήνες. Οι αυξημένες εντάσεις, όμως, στη Μέση Ανατολή έχουν φέρει την προοπτική εκτίναξης των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα των 72 – 73 δολαρίων, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού στα 67- 68 δολάρια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάθε επενδυτικό προϊόν που σχετίζεται με το αργό πετρέλαιο αρχίζει να φαίνεται πλέον ελκυστικό.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα για τρεις με έξι μήνες, μέχρι να υπάρξει απάντηση από τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα