Bloomberg – Φυσικό αέριο: Για να είναι αποτελεσματικό το πλαφόν, πρέπει να επεκταθεί σε Βρετανία κι Ελβετία

Bloomberg – Φυσικό αέριο: Για να είναι αποτελεσματικό το πλαφόν, πρέπει να επεκταθεί σε Βρετανία κι Ελβετία
Αγωγός φυσικού αερίου Getty Images/iStockphoto

Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας των «27» που θα προσπαθήσουν να εξειδικεύσουν μέτρα με βάση τις πρόσφατες εισηγήσεις της Κομισιόν.

Οι κοινές αγορές αερίου, η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της ζήτησης αερίου, οι τιμές αερίου και το πλαφόν σε αυτές αλλά και οι συμφωνίες αλληλεγγύης για μια κοινή προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών τίθενται επί τάπητος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συνέρχεται στο Λουξεμβούργο και αναμένεται να εξετάσει το σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν.

Πάντως με βάση δημοσίευμα του Bloomberg για να τεθεί σε ισχύ, οποιοδήποτε πλαφόν στην ΕΕ θα πρέπει να προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και δεν αυξάνεται η κατανάλωσης φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών.Mute

Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να τηρήσει τις ισορροπίες προσπαθώντας να μην προκαλέσει όσους αντιδρούν και κυρίως τη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό υποστηρικτών που τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τις αγορές ακόμη και εάν δεν χρειαστεί εν τέλει να τεθεί σε εφαρμογή, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Παράλληλα, σε οδηγία που εξέδωσε πριν από τη σημερινή συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι το πλαφόν για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να επεκταθεί σε χώρες εισαγωγής ενέργειας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ελβετία, ανέφερε πηγή στο πρακτορείο. Διαφορετικά, η ΕΕ θα πρέπει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από ό,τι στις εγχώριες συναλλαγές, μια κίνηση που απαγορεύεται σε μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες με εταίρους, συνέχισε η πηγή του πρακτορείου.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κανονισμό που πρότεινε η επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου και να ανοίξουν το δρόμο για παρέμβαση στην αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση που αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Έπειτα η Κομισιόν θα έχει την εντολή να παρουσιάσει μια ξεχωριστή πρόταση για το πλαφόν που θα σταλεί και πάλι στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν. Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες και επιλογές, πολλοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι δύο τύποι ανώτατων ορίων τιμών. Επίσης, τονίζεται ότι το μέτρο του πλαφόν θα είναι προσωρινό.

Σύμφωνα με την Κομισιόν κάτω από ένα πιθανό μικρότερο πλαφόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιδότηση για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής επόμενης ημέρας στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλου και μιας τιμής στόχου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τον μηχανισμό που εφαρμόζεται στην Ιβηρική χερσόνησο, το εργαλείο όπως αναλύθηκε από την Επιτροπή δεν περιλαμβάνει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η προεδρία

Στο μεταξύ για την ανάγκη αποφυγής της αστάθειας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσεχίας Ζόζεφ Σικέλα.

«Πρέπει να βρούμε ένα εργαλείο για να αποφευχθεί, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον αυτή η αστάθεια. Δεν θέλω λοιπόν να συζητήσω την παρούσα τιμή και το επίπεδο του πλαφόν διότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ο χειμώνας έρχεται. Θα δούμε τι θα έρθει το χειμώνα και τι μπορεί να έρθει την επόμενη χρονιά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ένα εργαλείο» ανέφερε ο κ. Σικέλα προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο. Επίσης, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

«Ο χρόνος έχει σημασία και πρέπει να είμαστε γρήγοροι. Δε θα κρύψω ότι είμαι ελαφρώς απογοητευμένος που δεν προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, ο Τσέχος υπουργός σημείωσε ότι «οι ηγέτες μάς έδωσαν την κατεύθυνση και σήμερα σε υπουργικό επίπεδο θα συνεχίσουμε με πιο τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα με στόχο να φτάσουμε σε μια ευθυγράμμιση η οποία ελπίζω ότι θα εγκριθεί υπό την τσεχική προεδρία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρχει κοινή αντίληψη ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την ενότητα και ότι παίζουμε όλοι μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα