Διαγωνισμός για τα πετρέλαια μετά το ενδιαφέρον των ξένων κολοσσών

Διαγωνισμός για τα πετρέλαια μετά το ενδιαφέρον των ξένων κολοσσών

Η επίσημη κατάθεση αίτησης ενδιαφέροντος για δύο περιοχές στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης από τις εταιρίες, Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, κινητοποιεί τις διαδικασίες για διενέργεια διαγωνισμού

Η αίτηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που κατέθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, από κοινού οι εταιρίες, Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, για δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, αποτελεί το επίσημο επιστέγασμα των πληροφοριών που είχαν ήδη κυκλοφορήσει (είχαν γραφεί και στο news247) το προηγούμενο διάστημα.

Άλλωστε η κίνηση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί μετά και τις σχετικές συναντήσεις  των ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total με  τον  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.

Το ενδιαφέρον είναι πλέον ότι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκινάει η διαδικασία που προβλέπει τη δημοσίευση της πρόσκλησης αλλά και την ολοκλήρωση της παραχώρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, που πιστεύεται ότι δεν θα διαρκέσει πέραν των λίγων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2018 να έχει ξεκινήσει η πύκνωση των σεισμικών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος και θα ολοκληρωθεί με τον εντοπισμό συγκεκριμένων γεωτρητικών στόχων.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. 

Άλλωστε, ExxonMobil και Total ήταν οι μόνοι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό που είχαν αγοράσει δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που είχαν γίνει στο πλαίσιο της προκήρυξης του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, πέραν των δυο θαλασσίων περιοχών της Κρήτης για τις οποίες κατατέθηκε χθες η αίτηση ενδιαφέροντος, οι τρεις εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν και στην περιοχή του Βορείου Ιονίου.

Εξάλλου, η Exxon αναμένεται να συμπράξει με ΕΛΠΕ και Total και στην παραχώρηση του Ιονίου (οικόπεδο 2)που έχουν ήδη εξασφαλίσει οι δυο εταιρείες. 

Τη δυνατότητα να παραχωρηθεί σε κάποιον ενδιαφερόμενο δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια περιοχή, εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη, παρέχει το ίδιο το θεσμικό περιβάλλον (ν. 4001/2011).

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από εκεί και πέρα, δικαίωμα κατάθεσης προσφορών για την υπό παραχώρηση περιοχή, έχουν και άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τουλάχιστον 90 ημέρες από την δημοσίευση της προκήρυξης.

Η συγκεκριμένη διαδικασία διεκδίκησης περιοχών είναι η ταχύτερη, εξ ου και προκρίνεται ως προτιμότερη και από την ΕΔΕΥ.

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα