Διακήρυξη Ενεργειακής Συνεργασίας υπογράφουν Τσίπρας – Τζεντιλόνι

Διακήρυξη Ενεργειακής Συνεργασίας υπογράφουν Τσίπρας – Τζεντιλόνι
A part of the newly inaugurated Arab Gas Pipeline Project is seen near the Egyptian town of Taba, Sunday 27 July 2003, where Egyptian President Hosni Mubarak and Jordan's King Abdullah open the first phase of the pipeline that will eventually carry natural gas from Egypt to Jordan, Lebanon, Syria, Turkey and onto Europe. The first part of the pipeline which will provide Egyptian gas to Jordan was opened today with 16 km of the pipeline going under the Gulf of Aqaba to the port city of Aqaba, Jordan. EPA PHOTO/EPA/STR EPA

Η διακήρυξη συνεργασίας για την προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου East Med, Greek Stream, και IGB, είναι το ενεργειακό στίγμα της σημερινής συνάντησης Τσίπρα - Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του "Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας".

Τη δήλωση ενεργειακής συνεργασίας για τους αγωγούς που θα υπογράψουν σήμερα οι δύο Πρωθυπουργοί, προετοίμασαν στη Ρώμη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, και ο γενικός διευθυντής του Ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα.

Κυρίαρχο ρόλο στη διακήρυξη θα έχει η στήριξη των δύο χωρών στην υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med με απώτερο σκοπό την επενδυτική του ωρίμανση, και με επόμενο βήμα την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας, σε 4μερή συνάντηση (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία), στη Λευκωσία προς τα τέλη του 2017.

Εξίσου σημαντικός, ίσως και περισσότερο από τον East Med, είναι για τους Ιταλούς, ο Greek Stream. Τον προωθούν εντατικά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αναπληρώσουν το φυσικό αέριο που εισάγουν σήμερα μέσω Ουκρανίας, και μέρος του αποτελεί ο γνωστός μας από παλιά, υποθαλάσσιος αγωγός Poseidon. To παιχνίδι άνοιξε για τα καλά τον περασμένο Μάρτιο όταν η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν μνημόνιο αλληλοκατανόησης, για την παροχή από τη Μόσχα φυσικού αερίου μέσω του «Νότιου Διαδρόμου».

Εδώ και καιρό οι Ιταλοί επιδιώκουν να μεταφερθεί το σημείο παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου, από τα βόρεια της χώρας όπου σήμερα βρίσκεται (σύνορα με Αυστρία), στο νότιο τμήμα της. Στην πράξη η συζήτηση έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish ή Greek Stream, προκειμένου να καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και στο σημείο εκείνο να συνδέεται με τον Poseidon. Το παλιό σχέδιο, προβλέπει ότι ο αγωγός θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω του Ιονίου στη νότια Ιταλία. Η δυναμικότητα μεταφοράς του μπορεί να ανέρχεται σε 15-20 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Είναι προφανές, ότι πέραν της υπογραφής της ελληνο-ιταλικής διακήρυξης συνεργασίας, ο Γιώργος Σταθάκης θα συζητήσει με τον ομόλογό του Κάρλο Καλέντα, θέματα που αφορούν τις υφιστάμενες ιταλικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Από το φυσικό αέριο (συμμετοχή της Eni στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) έως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Enel), τις εξελίξεις με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες (Edison) αλλά και τις ευκαιρίες που συνιστά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα