ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας – Ανησυχία για τον χειμώνα

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας – Ανησυχία για τον χειμώνα
Δεξαμενές αποθήκευσης αερίου Getty Images/iStockphoto

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Τα μέτρα που θα εξεταστούν.

Η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.

Ο Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: “Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε”.

Φον ντερ Λάιεν: “Έκτακτη παρέμβαση” για τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει “έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία”, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν

Κεντρική και ριζοσπαστική λύση προετοιμάζει η Κομισιόν για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, καθώς η DG Energy επεξεργάζεται την τεχνική φόρμουλα για την επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βάση όσων έχουν γίνει γνωστά στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη της χώρας μας, ο έως τώρα προγραμματισμός των Βρυξελλών προβλέπει πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε μετά να τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και βεβαίως σε επίπεδο αρχηγών-κρατών.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η οριστικοποίηση της λύσης που θα προκριθεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς πρόθεση της Κομισιόν είναι να επισπεύσει τη διαδικασία. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό το σχήμα του πλαφόν να συζητηθεί για πρώτη φορά στην νέα έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, που θα συγκληθεί εντός του Σεπτεμβρίου, όπως έχει αναγγελθεί, με πρωτοβουλία της τσεχικής προεδρίας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Κομισιόν στο πλαφόν στο αέριο είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ενημερώνει σε τακτική βάση την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εξέλιξη της επεξεργασίας της παρέμβασης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για την επιβολή του πλαφόν αυτή τη στιγμή εξετάζονται από την DG Energy δύο εναλλακτικές εκδοχές.

Η πρώτη εναλλακτική αφορά το «στοπ» στις εισαγωγές καυσίμου, όταν αυτές θα υπερβαίνουν το «ταβάνι» που θα τεθεί στις τιμές του αερίου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή φαίνεται η εν λόγω εναλλακτική να έχει περισσότερες πιθανότητες, η οποία βασίζεται στην «κρίσιμη μάζα» που έχει στο σύνολό της η ευρωπαϊκή ζήτηση σε καύσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε με την εφαρμογή του πλαφόν σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση των τιμών.

Η δεύτερη εκδοχή αφορά ουσιαστικά την εφαρμογή της «Ιβηρικής εξαίρεσης» σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την επιδότηση των εισαγωγών αερίου. Έτσι, οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής στην οποία προμηθεύθηκαν το αέριο, ώστε η διάθεση του αερίου να γίνεται εντός Ευρώπης σε επίπεδα τιμών που δεν θα ξεπερνούν το θεσπισθέν ανώτατο όριο.

Γνώμονας των Βρυξελλών είναι να προκριθεί εκείνη η λύση που θα πετύχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ως προς την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αλλά και θα έχει τη μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε «παρενέργεια». Ως προς το δεύτερο σκέλος, στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται το να μην διακυβευτεί με κανένα τρόπο η ασφάλεια τροφοδοσίας της «Γηραιάς Ηπείρου» με καύσιμο.

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις

Ας σημειωθεί τέλος, ότι, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, εκτός της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας που έχουν αναγγείλλει οι Τσέχοι για το Σεπτέμβριο, αναμένεται η ανακοίνωση έκτακτης συνόδου κορυφής στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα με θέμα την ενεργειακή «απάντηση» της Ευρώπης.

Για τις 11-12 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας πάλι στην Πράγα, ενώ στις 20 και 21 Οκτωβρίου είναι η προγραμματισμένη τακτική σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα