ΕΛΠΕ: Ανοίγουν τη στρόφιγγα για αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκη – Σκόπια

ΕΛΠΕ: Ανοίγουν τη στρόφιγγα για αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκη – Σκόπια
Τελετή υπογραφής της εξαγοράς από τα Ελληνικά Πετρέλαια του υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκού της Juwi Hellas Eurokinissi

Ο ελληνικός όμιλος επιδιώκει να βάλει τέλος σε παλιές αντιπαραθέσεις με τη γειτονική χώρα και να προχωρήσει σε «γεναίες» επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές.

Με στόχο την επίτευξη λύσης έως το τέλος του χρόνου κυβέρνηση, ΕΛ.ΠΕ και Βόρεια Μακεδονία ξεκινούν νέες συζητήσεις για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού που συνδέει το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης με τις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ΟΚΤΑ στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι εξελίξεις έτρεξαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στο τραπέζι υπό τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη έκατσαν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji και ο υπουργός Οικονομικών Kreshnik Betekshi. Συμμετείχαν επίσης από την αμερικανική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Francis Fannon και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Kate Marie Byrnes.

Την ελληνική αντιπροσωπεία συμπλήρωναν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου αλλά και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ έκαναν γνωστό στα κυβερνητικά στελέχη της Β. Μακεδονίας το επενδυτικό τους πλάνο για την γειτονική χώρα. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αφορούν σε έργα ΑΠΕ αλλά και στη μετατροπή των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής ΟΚΤΑ σε διαμετακομιστικό κέντρο (hub) πετρελαιοειδών προϊόντων προς τα δυτικά Βαλκάνια.

Τα ΕΛ.ΠΕ ως γνωστόν έχουν παρουσία σε Σερβία και Μαυροβούνιο, ενώ στοχευμένες για τη διάθεση έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων είναι και οι αγορές της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Έγκυρες πηγές με γνώση των όσων συζητήθηκαν στην προαναφερόμενη συνάντηση, αναφέρουν ότι ΕΛΠΕ και Β. Μακεδονία έδειξαν διάθεση για την επίτευξη μιας λύσης που να οδηγεί σε ταχεία ομαλοποίηση των σχέσεων οι οποίες είχαν διαταραχθεί στο παρελθόν, όταν το γειτονικό κράτος είχε αθετήσει υποχρεώσεις του σχετικά με την απορρόφηση συγκεκριμένων ποσοτήτων πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι δύο πλευρές, υπό τις παροτρύνσεις και των ΗΠΑ, συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής επιτροπής που θα εργαστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να εξευρεθεί λύση και τελικά να λειτουργήσει, μετά από επτά χρόνια διακοπής, ο αγωγός πετρελαίου. Πηγές θέλουν επίσης να έχει τεθεί κι ένα ανώτατο χρονικό όριο για την επαναλειτουργία του αγωγού που είναι το τέλος του 2020.

Η ελληνική εταιρία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες τεχνικές εργασίας για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού. Η μεταφορά ποσοτήτων μέσα από αυτόν θα μείωνε δραστικά τα κόστη που επωμίζεται για τη μεταφορά με βυτιοφόρα οχήματα αλλά και από περιπτώσεις λαθρεμπορίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πετρελαιαγωγός έπαψε να λειτουργεί το 2013 όταν τα ΕΛ.ΠΕ έκριναν ως ασύμφορη τη δραστηριότητα της διύλισης των ΟΚΤΑ. Ο αγωγός μήκους 213 χλμ έχει ικανότητα μεταφοράς 350.000 μετρικών τόνων πετρελαίου και πριν το 2013 διακινούσε αργό πετρέλαιο από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης μέχρι τη μονάδα των ΟΚΤΑ στα Σκόπια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version