Ένα βήμα πιο κοντά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο

Ένα βήμα πιο κοντά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο
Ηλεκτρικά καλώδια Getty Images/iStockphoto

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή εγκαινίων, ενώ το έργο έχει ήδη αποσπάσει χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί το 2027.

Με την πραγματοποίηση της τελετής εγκαινίων του EuroAsia Interconnector, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, μέχρι το 2027, των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW). Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ, ενώ στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το έργο θα έχει ισχύ 2000 MW.

Η πρώτη φάση της επένδυσης αφορά στα υποθαλάσσια καλώδια 898 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Κοφινού της Κύπρου και την Κορακιά Ηρακλείου.

Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013.

Πρόκειται για ένα πολυτερματικό έργο, τελευταίας τεχνολογίας. Για την υλοποίησή του θα τοποθετηθεί το μακρύτερο και το βαθύτερο καλώδιο στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος της τοποθέτησης του καλωδίου σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να φθάσει τα 2200 μέτρα και σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα 3000 μέτρα, ενώ το έργο έχει μήκος 898km.

Το έργο εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ΕΕ, ενώ προκύπτουν γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και είναι εφικτή η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι 200 εκατ. ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει γραπτή πρόταση για επενδυτική συμμετοχή 25% στον προαναφερόμενο φορέα ενισχύοντας με την τεχνογνωσία και την εμπειρία αλλά και την οικονομική συμμετοχή την υλοποίηση του στρατηγικής σημασίας έργου. Οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ είναι σε εξέλιξη.

Σε δεύτερη φάση Ελλάδα και Κύπρος θα διασυνδεθούν και με το Ισραήλ με υποθαλάσσια καλώδια μήκους 310 χιλιομέτρων ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του επενδυτικού σχεδίου στα 2 δις. ευρώ. Η χωρητικότητα της διασύνδεσης αναμένεται στα 2 GW.

Για το τμήμα Κύπρου – Ελλάδας η Ευρ. Επιτροπή μέσω του CEF χρηματοδότηση 657 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 100 εκ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023.

Από τους εκπροσώπους της εταιρείας κατασκευής, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι:

  • Μέσω του διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται, μπορεί η ΕΕ να εφοδιαστεί με ασφάλεια με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, εξέλιξη που θα συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
  • Το έργο ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά.
  • Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως και 51% μέχρι το 2030 και μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί στόχοι.
  • Μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.
  • Δημιουργούνται προοπτικές για εισαγωγές/εξαγωγές και εμπορία ενέργειας, αλλά και για να καταστούν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές, ενώ είναι εφικτή η μείωση στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα