Έως και μηδενικές θα είναι πλέον οι επιδοτήσεις ρεύματος για μεγάλες καταναλώσεις

Έως και μηδενικές θα είναι πλέον οι επιδοτήσεις ρεύματος για μεγάλες καταναλώσεις
Λογαριασμός ρεύματος istock

Στις σημερινές ανακοινώσεις ο κ. Σκρέκας αναμένεται να αναθεωρήσει το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα, με χαμένους τους καταναλωτές που καίνε πάνω 500 κιλοβατώρες το μήνα.

Ακόμη και μηδενικές επιδοτήσεις πιθανόν να δούμε για τις μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος το Φεβρουάριο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να ανακοινώνεται σήμερα από το ΥΠΕΝ το πακέτο των ενισχύσεων στον ενεργειακό τομέα με σαφή διαχωρισμό των καταναλωτών που καίνε μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα από εκείνους που έχουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση.

Οι κινήσεις αυτές συνδέονται και με τις πρόσφατες πιέσεις του Eurogroup για αλλαγή του σημερινού μοντέλου επιδοτήσεων έτσι ώστε να μην είναι οριζόντιες αλλά να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το βέβαιο είναι ότι οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα θα είναι οι πιο χαμηλές από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα τιμολόγησης στην αγορά του ρεύματος. Εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τις 500 πρώτες κιλοβατώρες.

Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από το γεγονός ότι το υπ. Ενέργειας, για να πετύχει την τελική τιμή – στόχο των 15-16 λεπτών η κιλοβατώρα, παίρνει πάντα ως «οδηγό» τη χρέωση του μεγαλύτερου παρόχου. Δηλαδή τα 19,9 λεπτά/ KWh για νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το Φεβρουάριο, ποσό που κινείται 60% κάτω από την αντίστοιχη χρέωση της επιχείρησης για τον Ιανουάριο.

Επομένως για να επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση, αρκεί μια επιδότηση 4-5 λεπτών, έναντι 34 λεπτών η κιλοβατώρα, την οποία είχε χρειαστεί να καταβάλει το Ταμείο Ενεργειακής Μεταβάσης (ΤΕΜ) για τον Ιανουάριο.

Και ενώ για τον τρέχοντα μήνα, το Ταμείο είχε εκταμιεύσει κονδύλι 800 εκατ ευρώ, για τον επόμενο μήνα λέγεται ότι μπορεί να μην χρειαστεί να δώσει πάνω από 60-70 εκατ ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι αξιοποίησε τις πολύ χαμηλές ονομαστικές τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν για το Φεβρουάριο οι πάροχοι, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική των επιδοτήσεων που εφαρμόζει από το καλοκαίρι και μετά, και επομένως να προσαρμοστεί στις πιέσεις της Κομισιόν.

Εδώ και καιρό, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ελλάδα, πρέπει να τελειώνουν και γι’ αυτό έχουν προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων.

Το πρώτο αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους και θα καλύπτεται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.

Το δεύτερο στάδιο αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο εφόσον αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση κάνει ένα νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση στο τιμολόγιο

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα