Φυσικό αέριο: Τρελή κούρσα στην Ευρώπη, “φαγούρα” με τη Gazprom για την Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Τρελή κούρσα στην Ευρώπη, “φαγούρα” με τη Gazprom για την Ελλάδα
Φυσικό αέριο Shutterstock

Στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει με τους Ρώσους ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, θα επιδιώξει ένα συμβόλαιο, του οποίου οι όροι να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία.

Φωτιά στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχει προκαλέσει η σύνδεση που κάνει η νέα γερμανική κυβέρνηση της τύχης του Ρωσικού αγωγού Νord Stream 2 με τις εξελίξεις που θα προκύψουν στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οι σχετικές δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών έφεραν αύξηση πάνω από 10% στην τιμή του φυσικού αερίου χθες, με διακύμανση στα 116 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μιλώντας στο ZDF TV αργά το απόγευμα της Κυριακής, η κ. Μπέρμποκ είπε ότι τα τρία κόμματα που αποτελούν τη νέα γερμανική κυβέρνηση – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι – συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες, είναι επίσης «ένας παράγοντας», δεδομένου ότι «η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».

Σημειωτέον ότι ο Nord Stream 2, έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη επιτραπεί για χρήση. Εάν χρησιμοποιηθεί, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Υπό το φως αυτών των δυσμενών εξελίξεων, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της χώρας μας με τη Ρωσία για τη φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την Gazprom. Η πολιτική φαίνεται ότι έχει δώσει πλέον τη θέση της στις εμπορικές συνομιλίες, με τις ελληνικές προσδοκίες να συνδέονται με το κατά πόσο θα είναι εφικτή μια «κοινωνική» πολιτική για το 2022.

Ενα συμβόλαιο με τους Ρώσους που δεν θα αποκλίνει σημαντικά από το υφιστάμενο θα κρίνει μεταξύ άλλων και την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο από 15% στο 30% για το Δεκέμβριο και το α’ τρίμηνο του 2022.

Τα δεδομένα είναι απλά. Καμία οριστική απόφαση για νέες εκπτώσεις δεν μπορεί να λάβει η ΔΕΠΑ, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα με την τιμή προμήθειας από Gazprom για το 2022 και τα επόμενα έτη.

Σε πολιτικό επίπεδο, η μέχρι τώρα πρόοδος από τη συνάντηση Μητσοτάκη -Πούτιν υπήρξε μικρή, ενώ ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, με ένα κοφτό «όχι», μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε ειδικής μεταχείρισης της Ελλάδας στο θέμα, παραπέμποντας στην Gazprom για τις τιμές προμήθειας του ρωσικού αερίου.

Από σήμερα, οι δύο εμπορικοί εταίροι πιάνουν ξανά το νήμα των διαπραγματεύσεων, με τη ΔΕΠΑ να επείγεται για μια συμφωνία ενόψει και ενός δύσκολου χειμώνα. Στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων που θα έχει με τους Ρώσους ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, θα επιδιώξει ένα συμβόλαιο, του οποίου οι όροι «να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Το πρόβλημα είναι ότι στην παρούσα φάση, με την ενεργειακή κρίση να δείχνει τα δόντιά της και τις ανάγκες για στήριξη με εκπτώσεις της ελληνικής οικονομίας, είναι η ελληνική πλευρά αυτή που επείγεται για μια συμφωνία. Δεδομένου ότι το σενάριο οι δύο πλευρές να μη τα βρουν και η Gazprom να προσφύγει στην Διαιτησία, συνεπάγεται μια περιπέτεια για τη ΔΕΠΑ με αβέβαιο τέλος, και φυσικά μεγάλη δυσκολία για την τελευταία (σσ: σημειωτέον ότι βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης) να κλείσει συμβόλαια με τους πελάτες της για το 2022, το σενάριο ενός συμβιβασμού, έστω και όχι τόσο καλού για την ελληνικη πλευρά, μοιάζει ως το πιο ρεαλιστικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα