H ExxonMobil έρχεται για τα πετρέλαια νότια της Κρήτης

H ExxonMobil έρχεται για τα πετρέλαια νότια της Κρήτης

Πολύ πιο φιλόδοξα από την απλή συμμετοχή στα «οικόπεδα» που έχουν εξασφαλίσει τα ΕΛΠΕ φαίνεται ότι είναι τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού, καθώς θέλουν να «χτυπήσουν» νέες περιοχές της χώρας, που θεωρούνται συνέχεια των κοιτασμάτων της Κύπρου

Η έλευση στην Αθήνα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, υψηλόβαθμων στελεχών της ExxonMobil, οι οποίοι συναντήθηκαν όχι μόνον με τη διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» αλλά και με τους κυρίους Δραγασάκη και Σταθάκη, αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον  του αμερικανικού κολοσσού για μια στρατηγική τοποθέτηση στην ελληνική ΑΟΖ.

Η ΕxxonMobil φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και την Total (η οποία αποτελεί τον συνεταίρο των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του οικοπέδου «2» στο Ιόνιο).

Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε υπογραφή συμφωνίας, οι πληροφορίες φέρουν τις τρεις πλευρές να έχουν υπογράψει για την είσοδο της Exxon, καταρχάς, στην παραχώρηση του Ιονίου που έχουν ήδη εξασφαλίσει ΕΛΠΕ και Total.

Ωστόσο, υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι η συνεργασία πρόκειται να επεκταθεί σε ένα project πολύ πιο φιλόδοξο, που συνδέεται με την παρουσία, εδώ και λίγους μήνες, του αμερικανικού κολοσσού στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Φαίνεται δηλαδή ότι συζητείται η δημιουργία κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ, στην οποία η ΕxxonΜοbil θα συμμετέχει ως οperator, και η οποία  θα «χτυπήσει» νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας, με πρώτη την περιοχή νότια της Κρήτης, με τη διαδικασία της αίτησης στο ελληνικό δημόσιο χωρίς να έχει υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία.

Η συγκεκριμένη διαδικασία διεκδίκησης άλλωστε, θεωρείται και από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ως η προτιμότερη και ταχύτερη.

Τη δυνατότητα να παραχωρηθεί σε κάποιον ενδιαφερόμενο δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια περιοχή, εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη, παρέχει το ίδιο το θεσμικό περιβάλλον (ν. 4001/2011).

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από εκεί και πέρα, δικαίωμα κατάθεσης προσφορών για την υπό παραχώρηση περιοχή, έχουν και άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τουλάχιστον 90 ημέρες από την δημοσίευση της προκήρυξης.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα αυτό εξάλλου άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της ExxonMobil όπως και άλλων μεγάλων πολυεθνικών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ExxonMobil βλέπει στρατηγικά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη ένδειξη ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ήταν το 2014, όταν εξαγόρασε από την PGS τα αποτελέσματα των «σεισμικών» της Κρήτης ενώ το ίδιο είχε κάνει και η γαλλική Total.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με την Exxon Mobil, καθώς με δική της τεχνολογία έχει κατασκευαστεί η “καρδιά” των δύο διυλιστηρίων του ελληνικού ομίλου (FCC, και Flexicoker). Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ παλαιές, ενώ οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά την Ελλάδα, αφού μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η τότε Εsso (μετέπειτα Exxon και στη συνέχεια ExxonMobil), λειτουργούσε το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο και αγόρασε το 1983 το ελληνικό Δημόσιο.

Oι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ θεωρείται πάντως ότι αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο, (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας – Πρέβεζας).

(Φωτογραφία: AP Images/Chris Carlson)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα