HELLENiQ ENERGY: Νέες επενδύσεις – Στράτευση με την FUELEUROPE για αλλάγή των προτάσεων της φον ντερ Λάιεν

HELLENiQ ENERGY: Νέες επενδύσεις – Στράτευση με την FUELEUROPE για αλλάγή των προτάσεων της φον ντερ Λάιεν
paterakisphoto

Ο Ανδρέας Σιάμισης τόνισε ότι "Η HELLENiQ ENERGY είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσει και τις παραδοσιακές της δραστηριότητες σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ασφάλειας εφοδιασμού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε."

Επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 400 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ, ενίσχυση των διαδικασιών “πράσινου” εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων αλλά και πρωτοποριακό ρόλο στα σχέδια ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων, μεταξύ του οποίων είναι και το υδρογόνο περιλαμβάνει το πλάνο δραστηριοτήτων του Ομίλου των ΕΛΠΕ που πλέον μετονομάστηκαν σε «HELLENiQ ENERGY».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μιλώντας στα ΜΜΕ, στο περιθώρειο της εκδήλωσης για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου ο Διευθύνων Σύμβουλος της «HELLENiQ ENERGY», Ανδρέας Σιάμισης,, σε σχέση με επενδύσεις σε ΑΠΕ τόνισε ότι επιδιώκεται:

  • Ισορροπία στις τεχνολογίες,
  • ορθολογικό μίγμα επενδύσεων με αγορές υφιστάμενων υποδομών, εκκίνηση από το μηδεν έργων και συμμετοχή σε υποδομές που είναι σε φάση ανάπτυξης,
  • γεωγραφική ισοκατανομή και στάθμιση των δεδομένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό και αντίληψη των ορίων της Ελληνικής αγοράς
  • σωστός χρονισμός, ώστε οι επενδύσεις να έχουν βέλτιστο αποτέλεσμα καθώς εξελίσσεται η αποδοτικότητα των τεχνολογιών.

Έτσι, προωθεί επενδύσεις ύψους 300-400 εκατ. ευρώ εντός του επομένου 18μηνου με στόχο να φτάσει σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος πράσινης ενέργειας της τάξης του 1 GW με απώτερο στόχο τα 2 GW έως το 2025, Παράλληλα ο όμιλος το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε δυο εξαγορές έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως είπε ο Ανδρέας Σιάμισης “Η «HELLENiQ ENERGY» είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσει και τις παραδοσιακές της δραστηριότητες σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ασφάλειας εφοδιασμού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Οι στόχοι μας για την ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής”

Ευρωπαϊκή αντίδραση στην έκτακτη φορολογία

Στο φόντο μάλιστα των επενδυτικών και αναπτυξιακών πλάνων αυτών που έχουν έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και συμβάλλουν στην ενεργειακή μετεξέλιξη της χώρας εκφράζεται “εν χορώ” από όλον τον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο η έντονη ανησυχία για την προωθούμενη από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν έκτακτη φορολόγηση των κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών. Μάλιστα τονίζεται από τστελέχη της εγχώριας αγοράς, ότι μια τέτοια κίνηση, εφόσον αποφασιστεί τελικά, θα πλήξει κύρια τα ελληνικά διυλιστήρια, που κατά κύριο λόγο τιμολογούν τα κέρδη τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα τονίζεται ότι ο Όμιλος της HELLENiQ ENERGY θα αποδώσει μέρισμα στην κοινωνία από τα κέρδη του με στοχευμένο τρόπο. Συγκεριμένα ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων που πλέον μετονομάστηκε σε HELLENiQ ENERGY, χσρακτήρισε “επικοινωνιακή” και “χωρίς λογική βάση” την πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των εταιριών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σιάμισιης είπε ότι ο Όμιλος ούτως ή άλλως θα προχωρήσει σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης επιστρέφοντας ένα μέρος των κερδών σε όσους έχουν ανάγκη.

“Το μυστικό είναι να είναι ισορροπημένα όλα. Ένα μέρος των αυξημένων κερδών που προέρχονται από την Ελλάδα, μπορεί να πάει πίσω και θα πάει πίσω στην κοινωνία . Θα το κάνουμε αναμένοντας την ΕΕ” τόνισε ο επικεφαλής της Η.Ε. ασκώντας έντονη κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν.

“Πρέπει να βάζουμε και τα πραγματικά δεδομένα και να μην παρασυρόμεθα από την επικοινωνία” τόνισε σημειώνοντας ότι η Κομισιόν προτάσει το κοινωνικό καλό αλλά με λάθος τρόπο. Με αυτή τη λογική, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης θα έπρεπε να φορολογηθούν π.χ. τα ξενοδοχεία που έχουν σήμερα αυξημένες επιδόσεις ή άλλοι κλάδοι. “Πρέπει να υπάρχει λογική” λέγοντας ότι η Κομισιόν βάζει ως περίοδο αναφοράς το 2022 με τις χρονιές κορονοϊού, όπου η κατανάλωση πετρελαιοειδών ήταν η χειρότερη στην ιστορία. “Εγγράψαμε 500 εκ ζημια. Ήλθε να πει κανείς κάτι άλλο για στηριξη; διερωτήθηκε με νόημα.

Επίσης ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν προτάσσει την έκτακτη φορολόγηση κερδών που δεν προέρχονται μόνον από την ευρωπαϊκή αγορά αλλά από τρίτες χώρες, αλλά και από δραστηριότητες που δεν συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, όπως π.χ. τα πετροχημικά. «Η πρόταση όπως είναι διατυπωμένη τιμωρεί τα ελληνικά διυλιστήρια, που δεν είναι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και επένδυσαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Προσθέτουμε αξία στη χώρα», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην λογιστική αποτίμηση των αποθεμάτων πετρελαίου που υποχρεούνται να τηρούν τα διυλιστήρια και ανέρχονται φέτος σε 300 εκατ ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λογίζονται ως κέρδη στα οποία θα επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση, λογιστικές αποτυπώσεις.

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς από τη μια επιδιώκεται η προώθηση επενδύσεων και δη “πράσινων” κι από την άλλη επιβάλλεται έκτακτος φόρος.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την παρουσία του στην Αθήνα για την εκδήλωση και ο εκτελεστικός διευθυντής της FUELEUROPE, John Cooper έστειλε το “μήνυμα” κι ανέφερε ότι υπάρχει ήδη στην Κομισιόν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν στην οποία δηλώνει ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα αλλά θεωρεί άδικη την έκτακτη φορολόγηση με βάση τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας. Θεωρεί ότι θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 να συγκριθούν με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης πενταετίας. Τόνισε, δε, τη σημασία της προώθησης πλαισίου για επενδύσεις στο πλαίσιο και της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Πώς άλλωστε, διερωτήθηκε, θα καλύψουμε το 20% του ντίζελ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα