Η κρίση επιταχύνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο

Η κρίση επιταχύνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο
Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Getty Images/iStockphoto

Στην Αθήνα βρίσκονται αρμόδια στελέχη από το Ισραήλ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει πρόταση για τη συμμετοχή του στο φορέα που θα υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Με ταχείς διαδικασίες τρέχουν οι δύο μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, υπό το φως των εξελίξεων που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις της χώρας μας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ μετά το στρατηγικό σχέδιο της Ευρώπης, REPowerEU, για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα επιδιώκουν να τρέξουν τα προαναφερόμενα ως εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας για την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι σχεδόν έτοιμος να καταθέσει πρόταση για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia Interconnector, του φορέα που θα υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Σήμερα μάλιστα στην Αθήνα βρίσκονται μέλη της ομάδας διοίκησης του Ισραηλινού Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα οποία και θα συναντηθούν και συνομιλήσουν με τον CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη και άλλα στελέχη της ελληνικής εταιρείας. Θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μπαίνουν πιο δυναμικά οι Ισραηλινοί μετά από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 657 εκ. ευρώ του τμήματος του έργου Κύπρου – Ελλάδος. Τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ επιθυμούν την ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη, ενώ η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη χώρα της Μέσης Ανατολής θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού των 27 για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Κυρίως, όμως, θα άρει από τον ενεργειακό απομονωτισμό το νησί της Αφροδίτης και θα παρέχει πρόσθετη ενεργειακή ασφάλεια στο Ισραήλ.

Το καλώδιο του EuroAsia Interconnector είναι μήκους 1.208 χλμ. και έχει ισχύ 1 GW. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,5 δις. ευρώ και οι εκτιμήσεις θέλουν αν τρέξουν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες να είναι έτοιμο το έργο στο τέλος του 2025.

Η ελληνική πλευρά τρέχει, όμως, και την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μήνα ο CEO του ΑΔΜΗΕ θα μεταβεί στο Κάιρο για συνάντηση και συζήτηση με τον Αιγύπτιο Διαχειριστή EETC. Οι δύο πλευρές συνεργάζονται αρμονικά και η επόμενη φάση του μεγάλου έργου είναι η ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, νωρίτερα από το ταξίδι του κ. Μανουσάκη, θα βρεθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Θα συμμετέχει στις εργασίες του East Med Gas Forum στις 14 και 15 Ιουνίου. Στο περιθώριο αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου της χώρας όπου σε πρώτη προτεραιότητα θα βρεθεί το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Το έργο «πατάει» στην επενδυτική πρόταση του ομίλου Κοπελούζου και προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ξεκινάει από τη βορειοαφρικανική χώρα και θα καταλήγει στην Αττική. Θα μεταφέρει 3 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ της Αιγύπτου. Το καλώδιο ύψους 3,5 δις. ευρώ θα είναι το πρώτο τμήμα της μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας στη χώρα μας και στη συνέχεια αυτή θα εξάγεται μέσω των ηλεκτρικών συνδέσεων στα γειτονικά κράτη της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα