Κομισιόν: Σχέδιο για “δυναμικό” πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου – Η προϋπόθεση και οι πιέσεις

Κομισιόν: Σχέδιο για “δυναμικό” πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου – Η προϋπόθεση και οι πιέσεις
Φυσικό αέριο ISTOCK

Πρόταση προς τα κράτη-μέλη για επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό των τιμών και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τέλος στον ευρωπαϊκό διχασμό για την “καυτή πατάτα” στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και το ισχυρό δίλημμα της τελευταίας κρίσιμης περιόδου μεταξύ των κρατών-μελών θέλει να βάλει η Κομισιόν, η οποία ετοιμάζει πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει πρόταση στα κράτη-μέλη για επιβολή “δυναμικού πλαφόν” στις τιμές του αερίου, ως λύση ανάγκης στις πληθωριστικές πιέσεις και ενόψει ενός εφιαλτικού χειμώνα, σε όρους επάρκειας κι ακόμα περισσότερο, τιμών.

Ο όρος “δυναμικό” είναι και η λέξη-κλειδί στην πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή στα κράτη-μέλη, καθώς το ανώτατο όριο θα μπορεί να αυξομειώνεται και να προσαρμόζεται ανάλογα και με τις διακυμάνσεις εκτός αγοράς Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση.

Η προϋπόθεση

Παρά το γεγονός βέβαια ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται πως “ο κύβος ερρίφθη” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίδικο των τελευταίων εβδομάδων, αξίζει να σημειωθεί πως για να τεθεί αυτή σε ισχύ και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου υπάρχει ένα βασικό προαπαιτούμενο: Να χαίρει της αποδοχής της πλειοψηφίας της Ε.Ε..

Διαδικασία, ωστόσο, που μόνο απλή δεν είναι αφού δεν ακολουθεί την αρχή της “απλής αναλογικής” και η πλειοψηφία δεν προκύπτει από τον -μεγαλύτερο- αριθμό των κρατών-μελών που θα απαντήσουν θετικά, αλλά από τον αριθμό αυτόν συναρτήσει του πληθυσμού τους.

Υπενθυμίζεται πως, το βράδυ της Τρίτης, 15 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζήτησαν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το εν λόγω σχέδιο πάντως της Κομισιόν δεν θα συζητηθεί στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί πρόσφατη η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή, ενώ, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα