Μεγάλα ξένα funds αγοράζουν με υψηλό τίμημα τις ελληνικές ΑΠΕ

Μεγάλα ξένα funds αγοράζουν με υψηλό τίμημα τις ελληνικές ΑΠΕ
Ανεμογεννήτριες Getty Images/iStockphoto

Στο νέο χάρτη της αγοράς αποκτούν πολύ ισχυρή θέση οι παραγωγοί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι δεν εξαρτώνται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ή το ρυπογόνο λιγνίτη.

Σε διαδικασία πλήρους αναδιάταξης βρίσκεται το τοπίο στην εγχώρια αγορά του ηλεκτρισμού, εξαιτίας των νέων deals που βρίσκονται σε εξέλιξη και δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η πρόσφατη συμφωνία της Motor Oil Hellas για τα αιολικά πάρκα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ουσιαστικά δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα ανατρέποντας το σημερινό status της αγοράς.

Εκτός από τη μεγάλη συμφωνία για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υπάρχει κινητικότητα σε δύο ακόμη εταιρείες του κλάδου, με πρωταγωνιστές μεγάλα funds του εξωτερικού. Η πρώτη αφορά στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία έχει γίνει αποδέκτης μιας εξαιρετικά ελκυστικής πρότασης για εξαγορά σημαντικού ποσοστού από το αυστραλιανό fund Macquarie. Η Macquarie θυμίζουμε έσπασε τα κοντέρ με την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ενώ έχει συνασπιστεί με τον όμιλο Κοπελούζου στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η κρούση της Macquarie είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος για την εταιρεία η οποία έχει το μεγαλύτερο μέγεθος στην ελληνική αγορά, όπου πλέον τα περιθώρια για να τοποθετηθεί κάποιος μεγάλος παίκτης είναι μάλλον πεπερασμένα καθώς τα περισσότερα γεωγραφικά σημεία που κρίνονται ως κατάλληλα για εγκατάσταση ΑΠΕ έχουν ήδη καταληφθεί. Επομένως για να μπει κανείς στην εγχώρια αγορά, η ασφαλέστερη οδός είναι η εξαγορά υφιστάμενων αδειών ή εταιρειών.

Η δεύτερη εταιρεία που φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλου διεθνούς fund είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα περιέλθει το χαρτοφυλάκιο με τα έργα ΑΠΕ της εταιρείας. Πρόκειται για την Intra-S.Energy, που θα αποτελέσει τον πράσινο βραχίονα ανάπτυξης της τεχνικής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας, μετά την επέκταση στις ΑΠΕ, που εγκαινίασε πέρσι το καλοκαίρι η Ιντρακάτ με την απορρόφηση της «Γαία Άνεμος». Η εταιρεία φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο του fund BC Partners.

Αντικείμενο διεκδίκησης έχει γίνει και το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra, θυγατρικής του ομίλου AVAX, που διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 73 MW και άλλα 36 MW υπό κατασκευή, καθώς και υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 150 MW.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις ΑΠΕ της Volterra διεκδικούν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Iberdrola Rokas, αλλά και κάποιοι ακόμα ισχυροί «παίχτες». Η διαπραγμάτευση έχει ανατεθεί σε εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα και εκτιμάται ότι η υπόθεση θα κλείσει μετά τις 15 Ιουνίου.

Ωρίμανση και επιτάχυνση

Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι η έντονη κινητικότητα αλλά και οι νέες συμφωνίες έρχονται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ωρίμανσης της αγοράς, η οποία μάλιστα επιταχύνθηκε από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, που δυσχεραίνει τη θέση μικρότερων παικτών της αγοράς.

Σε αυτό το τοπίο μέχρι στιγμής έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες κατηγορίες επιχειρηματικών συμφωνιών: εκείνες που πραγματοποιούνται από μεγάλους παραδοσιακούς παίκτες που επιχειρούν να επιταχύνουν το βηματισμό τους στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης και εκείνες που υπαγορεύονται αναγκαστικά από την επιδείνωση των δεδομένων λόγω της ενεργειακής κρίσης, ως επιλογή επιβίωσης για μικρότερες εταιρείες που αναμένεται να καταλήξουν σε μεγαλύτερους ομίλους.

Μια τρίτη κατηγορία αφορά στον κλάδο των ΑΠΕ, όπου οι παίκτες που κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό μέγεθος και να ηγούνται της ελληνικής αγοράς, καταλήγουν να γίνονται στόχοι εξαγοράς από πολύ ισχυρούς ομίλους ή επενδυτικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι στην αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης, ο οποίος μάλιστα πραγματοποιείται και σε εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις, όπως έδειξε και η συμφωνία της ΜΟΗ με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Είναι προφανές ότι η ενεργειακή κρίση λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ως καταλύτης επιχειρηματικών εξελίξεων: στο νέο χάρτη της αγοράς αποκτούν πολύ ισχυρή θέση οι παραγωγοί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι δεν εξαρτώνται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ή το ρυπογόνο λιγνίτη.

Στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανικής κρίσης, οι ΑΠΕ αναμένεται να ισχυροποιούν διαρκώς τη θέση τους καθώς προσφέρουν φθηνή, καθαρή και ενεργειακά ανεξάρτητη ενέργεια. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη μεγάλη μάχη στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο της πράσινης όσο και της συμβατικής από φυσικό αέριο, προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη ημέρα της αγοράς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα