Μπαίνουμε και πάλι σε ανατιμητικό κύκλο στη λιανική ρεύματος και αερίου

Μπαίνουμε και πάλι σε ανατιμητικό κύκλο στη λιανική ρεύματος και αερίου
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Οι αυξημένες τιμές έχουν μεγαλώσει και τους απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ οι εταιρείες προμήθειας αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «ενεργειακού τουρισμού».

Η σχετική μείωση στις τιμές της ενέργειας που παρατηρήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες φαίνεται ότι δεν θα έχει συνέχεια από τη στιγμή που ο καιρός έγινε ψυχρότερος και οι ανάγκες για ποσότητες ρεύματος και αερίου μεγάλωσαν.

Ο Δεκέμβριος μπαίνει με ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου προκαλώντας νέο πονοκέφαλο σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Οκτώβριος και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαν τρέξει με σημαντικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου TTF.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αέριο στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα των 229 ευρώ/MWh στις 28 Σεπτεμβρίου στα 105,4 ευρώ/MWh στις 11 Νοεμβρίου. Η βουτιά πάνω από 50% οδήγησε και τους παρόχους ρεύματος στην ελληνική αγορά να ρίξουν τις τιμές για τους μήνες Νοέμβριο αλλά και για τον Δεκέμβριο.

Οι μειώσεις έφτασαν σε ορισμένα τιμολόγια να είναι ακόμη και 46%, ενώ σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές λιανικής σε ορισμένους προμηθευτές υποχώρησαν και σε επίπεδα προ κρίσης.

Για τον Οκτώβριο η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πέσει σχεδόν κατά 50% έναντι του Σεπτεμβρίου αφού διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον Νοέμβριο η χονδρεμπορική τιμή κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα στα 233,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Από τις 11 Νοεμβρίου όμως, οι τιμές του αερίου TTF τραβούν και πάλι την ανιούσα. Αυξήθηκαν κατά περίπου 30% και στις 30 Νοεμβρίου το TTF ξεπέρασε και τα 146 ευρώ/MWh.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τις αυξήσεις να συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνουν όσο πλησιάζει ο χειμώνας τα αποθέματα φυσικού αερίου θα υποχωρούν και οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξάνονται με την προσφορά σε LNG να περιορίζεται.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα δουν τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο καθώς οι εταιρείες ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές λιανικής στις 20 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, για τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού» συνεχίζουν να πιέζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύνδεσμοι του κλάδου φέρονται να απέστειλαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα για τη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών που αλλάζουν πάροχο αφήνοντας όμως χρέη στον προηγούμενο.

Πηγές θέλουν τις εταιρείες ενέργειας να ζητούν από το υπουργείο τη θέσπιση της διατήρησης του δικαιώματος απενεργοποίησης των παροχών ρεύματος στους οφειλέτες που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή για διάστημα 90 ημερών.

Ο χρόνος των τριών μηνών θα μετρά αντίστροφα από τη στιγμή που θα εκκαθαρίζεται ο λογαριασμός του προηγούμενου παρόχου και τρέχει το ποσό της οφειλής. Έτσι ο καταναλωτής για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τη διακοπή ρεύματος θα πρέπει να αποπληρώσει το παλιό χρέος ή να το ρυθμίσει. Το δικαίωμα των 90 ημερών των προμηθευτών για αποκοπή της παροχής θα μετρά επίσης και αν μία δόση της ρύθμισης που θα κάνει ο οφειλέτης καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα