Νέα έκθεση: Καθόλου μακριά η τροφοδοσία Αθήνας και Θεσσαλονίκης με υδρογόνο

Νέα έκθεση: Καθόλου μακριά η τροφοδοσία Αθήνας και Θεσσαλονίκης με υδρογόνο
Shutterstock

Ποιες είναι οι προβλέψεις της πρωτοβουλίας "European Hydrogen Backbone" που εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού δικτύου για την μεταφορά του υδρογόνου.

Ενεργό μέρος στη συζήτηση για την διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής «ραχοκοκαλιάς» υδρογόνου παίρνει ο ΔΕΣΦΑ, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 23 Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς φυσικού αερίου από 21 χώρες.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «European Hydrogen Backbone», η οποία εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού δικτύου για την μεταφορά του υδρογόνου με χρονικά ορόσημα το 2030, 2035 και 2040.

Σύμφωνα με το τελευταίο report, μέχρι το 2030, η «ευρωπαϊκή ραχοκοκαλιά υδρογόνου» μπορεί να αποτελείται από 11.600 χιλιόμετρα δικτύου αγωγών που θα συνδέουν τις αναδυόμενες αγορές υδρογόνου. Βάσει των εκτιμήσεων της έκθεσης, το εν λόγω δίκτυο υδρογόνου μπορεί να επεκταθεί σε ένα παν-ευρωπαϊκό δίκτυο, συνολικού μήκους 39.700 km μέχρι το 2040, ενώ, γίνεται εκτίμηση και για περαιτέρω ανάπτυξή του στη συνέχεια.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου τίθεται η ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών κρατών, καθώς και ένα σταθερό, υποστηρικτικό και προσαρμόσιμο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση για την ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα εκτιμάται πως μέχρι το 2040, τα δύο βασικά βιομηχανικά συμπλέγματα της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι συνδεδεμένα με νέους αγωγούς που ακολουθούν τις υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου, ενώ, ταυτόχρονα, και η αναβάθμιση των αγωγών αυτών μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Υπογραμμίζεται επίσης, η δυνατότητα αποθήκευσης λόγω της υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα της νότιας Καβάλας. Ο αγωγός TAP θα αξιοποιηθεί στη σύνδεση με την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ, προσμετράται και το σχέδιο δημιουργίας cluster υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία και πως αυτό θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο αγωγό TAP.

Όπως προκύπτει από το βασικό σενάριο για την Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, η συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό δίκτυο υδρογόνου «στηρίζεται» αφενός στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, όπου με την απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία και προώθηση έργων ΑΠΕ διαμορφώνεται υψηλό δυναμικό παραγωγής υδρογόνου και αφετέρου στην επέκταση του δικτύου από τον ΔΕΣΦΑ στη περιοχή. Πρόκειται για τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας που δρομολογεί ο ΔΕΣΦΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2023.

Ως γνωστόν, ο αγωγός αυτός συνδέεται με την προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο πράσινου υδρογόνου, μέσω της κοινής επενδυτικής πρότασης δέκα φορέων και επιχειρήσεων White Dragon. Για το λόγο αυτό, ο αγωγός θα είναι εξαρχής συμβατός και με τη μεταφορά υδρογόνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα