Νέο μοντέλο επιδοτήσεων: Υψηλού ρίσκου η θέρμανση με ρεύμα και αέριο τον φετινό χειμώνα

Νέο μοντέλο επιδοτήσεων: Υψηλού ρίσκου η θέρμανση με ρεύμα και αέριο τον φετινό χειμώνα
Ο Κώστας Σκρέκας SOOC

Διαφορετική κατεύθυνση επιδότησης με κίνδυνο να υπάρχουν λογαριασμοί "φωτιά" για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Προβληματισμός για την κάλυψη της αύξησης στο φυσικό αέριο.

Στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, δηλαδή περί τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, θα παραμείνει η τελική λιανική τιμή του ρεύματος τον Οκτώβριο, για τα νοικοκυριά που έχουν μια «λελογισμένη» κατανάλωση και δεν ξεπερνούν τις 500 Κιλοβατώρες το μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σκρέκας.

Για την επιπλέον κατανάλωση ρεύματος, η τελική τιμή αρχίζει να γίνεται «τσουχτερή» και διαμορφώνεται περί τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα όταν “κάψεις” από 500 έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα, και ακόμα πιο «τσουχτερή», περί τα 25 λεπτά την κιλοβατώρα, όταν κάψεις από 1000 κιλοβατώρες και πάνω το μήνα.

Για τις υψηλές καταναλώσεις, υπάρχει όμως ισχυρό κίνητρο να κάνουν εξοικονόμηση. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh, δηλαδή παίρνει πίσω 5 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση με το νέο σύστημα, διατηρείται μεν η υποχρέωση της πολιτείας να επιδοτεί όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία και ανεξαρτήτως αν έχουν μεγάλη ή μικρή κατανάλωση, αλλά αυτή η επιδότηση δεν είναι ίδια για όλους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Αντίθετα, συναρτάται με το ύψος της κατανάλωσης.

Η παράμετρος αυτή είναι σοβαρή για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος της κατανάλωσης μπορεί να εκτοξευθεί πολύ ψηλότερα από 500 κιλοβατώρες το μήνα, οπότε ο λογαριασμός θα είναι “φωτιά”.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των περίπου 700 χιλιάδων καταναλωτών φυσικού αερίου, εκείνο που εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας, είναι οριζόντια ενίσχυση 9 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το ύψος της επιδότησης είναι υψηλό, αλλά δεν παύει να καλύπτει ένα ποσοστό και μόνον της τεράστιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του αερίου θα ήταν περί τα 22-23 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθόλου επιδότηση. Μετά την επιδότηση των 9 λεπτών, θα πάει στα 13 με 14 λεπτά. Η τιμή αυτή είναι περίπου διπλάσια από το κόστος που είχε το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβριο (7,5 λεπτά), συνεπώς η θέρμανση με αέριο θα παραμείνει και μετά την επιδότηση μια επιλογή… υψηλού ρίσκου.

Η κλιμακωτή επιδότηση που ανακοινώθηκε

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε σήμερα το νέο μοντέλο επιδοτήσεων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και θα αφορά σε κλιμακωτή επιδότηση με βάση την μηνιαία κατανάλωση του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκρέκας:

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορροφούμε το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Μη Οικιακά Τιμολόγια

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα