Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Νέοι κανόνες για την τιμολόγηση του ρεύματος και τους έξυπνους μετρητές

Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Νέοι κανόνες για την τιμολόγηση του ρεύματος και τους έξυπνους μετρητές
Κέντρο Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ Eurokinissi

Μεγάλη αλλαγή είναι η καθιέρωση των «ενεργών πελατών», δηλαδή των καταναλωτών που θα μπορούν ανεμπόδιστα να πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια από αυτοπαραγωγή.

Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με τους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη να έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική ομάδα ώστε να ενσωματώσει τις διατάξεις στο εθνικό δίκαιο.

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η «δυναμική τιμολόγηση» των καταναλωτών, η παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν και το πλαίσιο που θα διέπει τα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης.

Δυναμική Τιμολόγηση

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ καθιερώνεται η «σύμβαση δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας». Δηλαδή η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ προμηθευτή και τελικού πελάτη η οποία αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις χονδρεμπορικές αγορές. Ανεβαίνει η χονδρεμπορική τιμή; Ανεβαίνει αυτόματα και η τιμή που πληρώνει ο πελάτης. Κατεβαίνει η χονδρεμπορική; Πληρώνει λιγότερα και ο καταναλωτής. Αυτή η μέθοδος, επειδή αφαιρεί ρίσκο από τον προμηθευτή, του επιτρέπει να δίνει χαμηλά τιμολόγια εξασφαλίζοντας στάνταρ μάρτζιν.

Με βάση το νέο πλαίσιο οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν σύμβαση δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελικοί πελάτες που διαθέτουν έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε προμηθευτή που έχει περισσότερους από 200 000 τελικούς πελάτες.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα εξασφαλίζεται ότι οι τελικοί πελάτες έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση από τους προμηθευτές σχετικά με τις ευκαιρίες, το κόστος και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η σύμβαση δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα διασφαλίζει ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώνουν καταλλήλως τους τελικούς πελάτες, επίσης σχετικά με την ανάγκη εγκατάστασης κατάλληλου μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει επίσης να υιοθετήσει και τις διατάξεις της οδηγίας της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία έως τον Ιανουάριο του 2026 η τεχνική διαδικασία αλλαγής προμηθευτή διαρκεί το πολύ 24 ώρες και είναι δυνατή οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα.

Έξυπνα συστήματα μέτρησης

Προϋπόθεση για τις προαναφερόμενες αλλαγές είναι η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση και τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, το ΥΠΕΝ θεσπίζει την υποχρέωση ώστε τα συστήματα έξυπνης μέτρησης να μετρούν με ακρίβεια την πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να είναι ικανά να παρέχουν στους τελικούς πελάτες πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό χρόνο χρήσης. Τα επικυρωμένα ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης καθίστανται εύκολα και ασφαλώς διαθέσιμα και ορατά στους τελικούς πελάτες κατόπιν αιτήματος και χωρίς πρόσθετη χρέωση.

Επιπλέον θα διασφαλίζονται προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών, ενώ θα παρέχονται κατάλληλες συμβουλές και πληροφορίες στους τελικούς πελάτες πριν από ή κατά τον χρόνο εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, κυρίως σχετικά με το σύνολο των δυνατοτήτων τους όσον αφορά τη χρήση των ενδείξεων του μετρητή, την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα