ΟΠΕΚ: “Πετρελαϊκή” προσβολή στον Μπάιντεν – Ελάχιστη η αύξηση στην παραγωγή

ΟΠΕΚ: “Πετρελαϊκή” προσβολή στον Μπάιντεν – Ελάχιστη η αύξηση στην παραγωγή
Πετρέλαιο istock

Σε μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου συμφώνησαν οι εξαγωγικές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα υπό τον φόβο ότι μία ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση θα περιορίσει τη ζήτηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC+) στον οποίο μετέχει και η Ρωσία, αναμένεται να παράξει επιπλέον 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Επί μήνες οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει περιορίσει την παγκόσμια διάθεση του καυσίμου. Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου βλέπουν τα κέρδη τους να σημειώνουν ρεκόρ, τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον πλανήτη έρχονται αντιμέτωποι με αυξανόμενους λογαριασμούς καυσίμων.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ υπογραμμίζει την ανησυχία του ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την ζήτηση μετά το 2023.

Τον προηγούμενο μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου παραμένουν πολύ χαμηλά, αποτελώντας ένα επιπλέον ρίσκο για τις αναδυόμενες οικονομίες.

“Προσβολή στον Μπάιντεν”

Ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ανωτέρω αύξηση στην παραγωγή ως “προσβολή που στοχεύει στον πρόεδρο Μπάιντεν“, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία, ζητώντας την αύξηση της παραγωγής προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία.

Η σχετική απόφαση μάλιστα για ενίσχυση της παραγωγής έρχεται μόλις μετά τις συναντήσεις που είχε ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν τόσο με τον Τζο Μπάιντεν όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Γνώστες της αγοράς τονίζουν ότι οι μοναδικές χώρες που έχουν αυτόν τον καιρό τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της παραγωγής, μετά τον περιορισμό κατά την πανδημία, κρίνεται ως άκρως επιβεβλημένη.

Γι’ αυτό άλλωστε η επανέναρξη ουσιωδών διπλωματικών σχέσεων της Δύσης με το κράτος της Σαουδική Αραβία προωθήθηκε και εν τέλει εφαρμόστηκε παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα