Πώς οι λιγνιτικές μονάδες έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα τον Αύγουστο των πυρκαγιών

Πώς οι λιγνιτικές μονάδες έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα τον Αύγουστο των πυρκαγιών
Κέντρο Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ Eurokinissi

Ακριβή μεν η ηλεκτρική παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο τον Αύγουστο που υπήρχε κίνδυνος μπλάκ άουτ έδωσαν "ανάσα" στο δίκτυο, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη επάρκεια ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Μεγάλες ανατροπές και ρεκόρ σημειώθηκαν τον Αύγουστο στο μίγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως απόρροια των θερμών ημερών του καύσωνα, των πυρκαγιών και της υψηλής ζήτησης ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Λιγνίτης και φυσικό αέριο ήταν τα κύρια καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δημιούργησε ασφάλεια ηλεκτροδότησης, αλλά εκτόξευσε το κόστος παραγωγής ρεύματος, σε μία περίοδο κατά την οποία διεθνώς το ενεργειακό κόστος ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Το αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, είναι να περνούν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη ανοδική πορεία λόγω των διεθνών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τον Αύγουστο σε επίπεδα ρεκόρ. Για την ακρίβεια τον περασμένο μήνα σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 14,2% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Η επίδοση ήταν σε ιστορικά υψηλά, κάτι που καταγράφηκε και τον Ιούλιο (14,4%).

Από το ίδιο μηνιαίο δελτίο ενέργειας, διαπιστώνεται ότι σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουαρίου – Αυγούστου) επίσης η ζήτηση κατέγραψε ρεκόρ καθώς ήταν υψηλότερη κατά 4,5% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα.

Σε επιμέρους στοιχεία, τα οποία συνδέονται και με την έκρηξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ξεχωρίζει η ασυνήθιστη υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη.

Η άπνοια των ημερών του Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα να μην παράγεται ρεύμα από τα φθηνότερα αιολικά πάρκα και έτσι η λιγνιτική παραγωγή έφτασε τον περασμένο μήνα στις 622 Γιγαβατώρες. Μέγεθος το οποίο συναντάται μόνο τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Αλλά και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια του συστήματος. Ανήλθε στις 2.254 Γιγαβατώρες. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διπλασιάζονταν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί από το δελτίο του ΑΔΜΗΕ και η μετά από σχεδόν έξι μήνες μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Υποχώρησε στο 63,7% από 65%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version