Σε νέο διαγωνισμό πάει η κυβέρνηση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Σε νέο διαγωνισμό πάει η κυβέρνηση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Στην κατεύθυνση της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ κινείται το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο καλύτερο σενάριο η διαδικασία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2017

Αν και ο αρχικός διαγωνισμός παραμένει θεωρητικά ακόμη ανοικτός, είναι θέμα ημερών να κηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ άγονος, που σημαίνει ότι αμέσως μετά θα δρομολογηθεί και η διαδικασία προκήρυξης του νέου.

Ενόψει ακριβώς της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, η ελληνική πλευρά προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τους υποψήφιους μνηστήρες, όσους δηλαδή έχουν κάνει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι ενδιαφέρονται.

Τέτοια είναι για παράδειγμα η βελγική Fluxys, όπως και η ρουμανική Transgas. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας για τα μελλούμενα στο ΔΕΣΦΑ, η ελληνική πλευρά πρόκειται να ενημερώσει σχετικά τη Fluxys, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο πραγματικό ή μη είναι το ενδιαφέρον που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει.

Στο δια ταύτα, ακόμη και αν ο νέος διαγωνισμός προκηρυχθεί αύριο, εφόσον πάνε όλα καλά, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο του 2017. Τόσο απαιτεί η επαναπροκήρυξή του, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, με ό,τι αυτό το χρονοδιάγραμμα σημαίνει για συνδεδεμένους με το ΔΕΣΦΑ διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, όπως της ΔΕΠΑ (65%) ή των ΕΛΠΕ (35%).

Έτερη εξέλιξη γύρω από το νέο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη συμβούλου (RFP). Την περίοδο αυτή το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει την σχετική προκήρυξη μαζί με τουλάχιστον άλλες έξι, για τον τρόπο αξιοποίησης των ποσοστών που το Ταμείο κατέχει σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και Ελ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπορεί οι προκηρύξεις αυτές να δημοσιευθούν και αυτή την εβδομάδα.

Καλώς εχόντων πάντως των πραγμάτων, οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, μετατίθενται για το 2018 και βλέπουμε, όπως λένε πηγές του ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό καθώς αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΕΣΦΑ, δεν νοείται να τρέξει διαγωνισμός για την μητρική του ΔΕΠΑ. Διότι πολύ απλά ουδείς θα γνωρίζει τι ακριβώς πωλείται. Ούτε ο πωλητής, δηλαδή το Δημόσιο, θα ξέρει τι ακριβώς πουλάει, ούτε ο δυνητικός επενδυτής θα γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Το αυτό ισχύει και για το ποσοστό 35% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ.

Τούτο δεν αποκλείει να γίνουν κάποια πράγματα παράλληλα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ, να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 65% της ΔΕΠΑ, απλά και μόνο για να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος. Ούτως ή άλλως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα προς αξιοποίηση asset δεν είναι παρά ένα γενικόλογο κείμενο, και δεν δεσμεύσει κανέναν, ούτε τον πωλητή, αλλά ούτε και τους δυνητικούς επενδυτές.

Σημειωτέον ότι όσο εκκρεμεί η τύχη του ΔΕΣΦΑ, τόσο εκκρεμεί και η ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ με τις νέες ιδιωτικοποιήσεις. Και όσο με τη σειρά του αυτό δεν ολοκληρώνεται, τόσο θα καθυστερεί και η έγκρισή του από το ΚΥΣΟΙΠ, κ.ό.κ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα