Στα επίπεδα των 20 λεπτών ανά Κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιούλιο

Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος EUROKINISSI

Η επιδότηση αυξάνει, σε μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης, ειδικά ενόψει πιθανών εκλογών, να φέρει στα επίπεδα των 15 ευρώ ανά Κιλοβατώρα το κόστος ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει για τα οικιακά τιμολόγια επιδότηση λίγο πάνω από τα 20 λεπτά την Κιλοβατώρα (200 ευρώ τη Μεγαβατώρα), με αντίστοιχες προσαρμογές προς τα πάνω για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και για τα επαγγελματικά «ρολόγια».

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιούνιο, όσον αφορά τις κύριες κατοικίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανήλθε σε 48,6 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Πιο συγκεκριμένα, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες, η ενίσχυση ήταν στα 185 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για την κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες ήταν στα 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τώρα η επιδότηση αυξάνει, σε μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης, ειδικά ενόψει πιθανών εκλογών, να φέρει στα επίπεδα των 15 ευρώ ανά Κιλοβατώρα το κόστος ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Με το νέο ύψος της επιδότησης, ιδιαίτερα υψηλή θα είναι για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης η δαπάνη για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για το μήνα Ιούλιο λόγω του ότι οι καταναλώσεις το μήνα αυτό είναι μεγάλες, ενώ και η χονδρεμπορική τιμή εκτιμάται ότι θα κλείσει αρκετά ψηλότερα από τον Ιούνιο.

Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με εκτίμηση για την χονδρεμπορική ρεύματος στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο Ιούνιος έκλεισε με 240,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και ο Μάϊος, με 225,07 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για το μήνα Ιούλιο θα κυμανθεί πέριξ των 700 εκατ. αυρώ.

Ο τρέχων μήνας είναι ο τελευταίος που η επιδοτήσεις δίνονται απολογιστικά. Από τον Αύγουστο το σύστημα αλλάζει και ο καταναλωτής θα ξέρει από πριν την ενιαία τιμή ρεύματος που θα χρεώνουν οι προμηθευτές, καθώς και το ύψος της επιδότησης που θα δίνει η κυβέρνηση για να φέρει σε «διαχειρίσιμα» επίπεδα την τελική τιμή που θα πληρώνει ο οικιακός ή επαγγελματικός καταναλωτής.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διπλή παρέμβαση στην εγχώρια αγορά θα τεθεί σε εφαρμογή την τρέχουσα εβδομάδα, αντί της 1ης Ιουλίου που προβλεπόταν αρχικά, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό διάστημα για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του πλαφόν των αμοιβών των ηλεκτροπαραγωγών. Η επιβολή του πλαφόν, που αποτελεί και τη μία από τις δύο παρεμβάσεις, είναι το «κλειδί» ώστε εφεξής να αποσυνδεθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πλέον κάθε μονάδα δεν θα αμείβεται με τη μέγιστη προσφορά που εντάχθηκε στο σύστημα (και η οποία προέρχεται από κάποια μονάδα αερίου), αλλά με βάση το ανώτατο όριο της αποζημίωσης που έχει καθορισθεί για αυτήν. Έτσι, αν και οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν θα αλλάξουν, αυτά τα επιπλέον έσοδα θα καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να ενισχυθούν οι επιδοτήσεις και να περιορισθούν αισθητά οι τιμές ρεύματος στη λιανική αγορά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ηλεκτρική Ενέργεια, Ακρίβεια, Φυσικό αέριο
SHARE:

24Media Network